Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Τα ορθοπαιδικά προβλήματα των παιδιών και πως αντιμετωπίζονται

 
 
Σκολίωση, δυσπλασία ισχίου, πλατυποδία, είναι μερικές από τις πιο γνωστές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος των παιδιών. Η έγκαιρη διάγνωση, οδηγεί στην καλύτερη αντιμετώπιση.
 

Τι είναι η δυσπλασία ισχίου

Η δυσπλασία του παιδικού ισχίου οφείλεται στο γεγονός ότι το ισχίο στην νεογνική ηλικία είναι ασταθές, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος. Επομένως το ¨χαλαρό¨ αυτό ισχίο δεν μπορεί να συγκρατήσει τη κεφαλή του μηριαίου οστού στην κοτύλη της λεκάνης και κινδυνεύει να μετατοπιστεί εκτός αρθρώσεως. Για να αποφευχθεί αυτό, στην Κεντρική Ευρώπη γίνεται σαν εξέταση ρουτίνας ένας υπέρηχος του παιδικού ισχίου κατά Graf στην 1η και 6η εβδομάδα ζωής μιας και ο κλινικό έλεγχος πολύ συχνά μπορεί να μας παραπλανήσει. Ανάλογα με το αποτέλεσμα ακολουθείται μια θεραπεία που μπορεί να είναι από μια διπλή πάνα, έναν κηδεμόνα απαγωγής ή σπάνια ακόμα και επέμβαση. Στην χώρα μας δυστυχώς ο υπερηχογραφικός έλεγχος δεν ανήκει στο λεγόμενο screening και γίνεται μόνο μετά από προτροπή του παιδιάτρου, όταν παρατηρήσει κάποια ασυμμετρία στις πτυχές ή στην απαγωγή των ισχίων.
 

Πότε πρέπει να γίνεται ο προσχολικός έλεγχος;

Ο προσχολικό έλεγχος θα πρέπει σαφώς να γίνεται πριν ξεκινήσει το παιδί το δημοτικό. Μαζί με την παιδιατρική εξέταση καλό θα ήταν να εξετάζει το παιδί κι ένας έμπειρος ορθοπαιδικός ή ακόμα καλύτερα ένας παιδοορθοπαιδικός που μπορεί να προσέξει ιδιαίτερα το μυοσκελετικό σύστημα και να επισημάνει κάποιες παθήσεις που μπορεί να έχει το παιδί, όπως πχ με την σπονδυλική στήλη ή και τα πόδια. Το σημαντικό της εξέτασης αυτής είναι να αντιμετωπίσουμε από μικρή ηλικία την οποιαδήποτε πάθηση. Συστήνουμε πρόληψη λοιπόν και όχι ετεροχρονιστμένη αντίδραση, με σηνύθως αρνητικά αποτελέσματα.
 

Τι είναι η σκολίωση

Η σκολίωση είναι η παρέκκλιση της σπονδυλικής στήλης από το οβελιαίο επίπεδο του σώματος. Αντιληπτό γίνεται συνήθως το καλοκαίρι στην παραλία. Ο γρήγορος ρυθμός ζωής δεν επιτρέπει στους γονείς την διαρκή παρακολούθηση του παιδιού. Όταν βλέπουμε λοιπόν στην παραλία, ότι το σώμα του παιδιού μας είναι στραβό, αντιμετωπίζουμε το πρώτο σοκ. Θα πρέπει άμεσα να δει το παιδί ένας ορθοπαιδικός κι αυτός θα κρίνει ν είναι απαραίτητο να γίνει μία ακτινογραφία. Στην ακτινογραφία ο ορθοπαιδικός εκτιμά τη γωνία παραμόρφωσης με τη μέθοδο Cobb. Σύμφωνα με την γωνία αυτή, ακολουθείται και η ανάλογη θεραπεία, όπως εκγύμναση, φυσιοθεραπείας, κηδεμόνας ή ενίοτε χειρουργική επέμβαση.
 

Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις των κάτω άκρων

Οι παθήσεις που αφορούν τα κάτω άκρα του παιδιού είναι πολυπαραγοντικές. Μια βλαισοπτερνοποδία ή μια πλατυποδία συνήθως είναι συγγενής, δηλαδή κληρονομείται από τους γονείς. Η κοιλοποδία ή ραιβοιποδία είναι σοβαρές παθήσεις που ενδεχομένως να οφείλονται σε νευρολογική βλάβη. Οποιαδήποτε διαταραχή της αρχιτεκτονικής του άκρου ποδός, πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη διότι μπορεί να προκαλέσει έντονο άλγος στο πέλμα. Κι εδώ θα πρέπει να αναζητηθεί ο ορθοπαιδκός ώστε να αντιμετωπιστεί η πάθηση. Η θεραπεία είναι συνήθως συμπτωματική, δηλαδή προτείνονται κάποια ειδικά ορθωτικά πέλματα κατά προτίμηση μετά από πελματογράφηση έτσι ώστε να στηρίζεται καλύτερα η ποδική καμάρα. Επίσης ειδικές ασκήσεις και φυσιοθεραπείες βοηθούν σαφώς στην ενίσχυση των μυών του άκρου ποδός.
 

Πρέπει να αγοράζουμε ορθοπαιδικά – ανατομικά παπούτσια για τα παιδιά στα πρώτα τους βήματα;

Όχι, μέχρι την ηλικία των 5 ετών, εκτός κι αν υπάρχει διαπιστωμένο πρόβλημα πλατυποδίας στο παιδί. Είναι μύθος ότι πρέπει οι γονείς να επιλέγουν ορθοπαιδικά – ανατομικά παπούτσια αφού έχει αποδειχθεί πως είτε το παιδί φοράει ανατομικά παπούτσια, είτε όχι, τελικά στα 5 χρόνια το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο.
 
Συμπερασματικά, καταλήγουμε ότι θα πρέπει από νωρίς να ελέγξουμε το μυοσκελετικό σύστημα του παιδιού μας και ανάλογα να το οδηγήσουμε ή και να το αποτρέψουμε από κάποιες ασκήσεις ή και τον αθλητισμό. Ο ορθοπαιδκός λοιπόν συμπληρώνει τον παιδίατρο και σε καμία περίπτωση δεν τον αντικαθιστά. Η πρόληψη είναι σημαντική και τα παιδιά μας δικαιούνται την καλύτερη δυνατή παρακολούθηση.
 
 
 
Read 1905 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

xamogelo

JOOBLE 03