Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Προβλήματα του παιδιού στο σχολείο και οδηγός επιβίωσης για τους γονείς...

 
 
Κάθε Σεπτέμβρη που το σχολείο αρχίζει, μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα αρχίζουν επίσης να κάνουν την εμφάνισή τους. Μην ανησυχείτε. Η λύση τους μπορεί να είναι πολύ πιο απλή από όσο φαντάζεστε. Ποια είναι τα συνήθη λάθη των γονιών και πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κάθε κατάσταση; Δεν θέλει να πάει σχολείο.. Οι βαθμοί του είναι απογοητευτικοί.. Πότε ν' αρχίσει ξένη γλώσσα;.. Μήπως έχει δυσλεξία; 
 

Όταν βρίσκει προφάσεις για να μην πάει σχολείο

Μήπως κατά τη διάρκεια της εβδομάδας το παιδί παρουσιάζει οργανικά συμπτώματα (κεφαλαλγίες, κοιλόπονο, κ.λπ.) που υποχωρούν τα Σαββατοκύριακα ή όταν του επιτραπεί να μείνει σπίτι; Η ρίζα του προβλήματος είναι πολλές φορές άγνωστη και από το ίδιο το παιδί (π.χ. αντικατάσταση δασκάλου, δυσκολίες με φιλίες, κ.λπ.).
 
▶ Καλό είναι να είστε ευθείς: «Νικόλα είσαι σπίτι εδώ και δύο μέρες. Παρατήρησα ότι η κοιλιά σου είναι καλύτερα κατά τη διάρκεια της μέρας και χειροτερεύει αργά το βράδυ και νωρίς το πρωί». Μην το υπερπροστατεύετε. Δείξτε υπομονή, κατανόηση, σταθερότητα. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι μπορεί να συμβαίνει χωρίς να είστε ανακριτικοί.
▶ Ζητήστε συνεργασία με το δάσκαλο του παιδιού, ώστε να έχετε και τη δική του εικόνα περί των πραγμάτων. Θα σας βοηθήσει στη διερεύνηση της ζωής του παιδιού στο σχολείο.
▶ Αν οι συνθήκες του σχολείου δεν ευθύνονται για τη στάση του παιδιού (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι  δεν επιβαρύνουν ένα ήδη υπάρχον πρόβλημα), ίσως η άρνηση του παιδιού να πάει σχολείο να οφείλεται στην οικογένεια. Συγκεκριμένα, μπορεί να κρύβεται ο φόβος του παιδιού να αποχωριστεί τη μητέρα. Από την άλλη, η μητέρα ενισχύει ασυνείδητα αυτό το φόβο επειδή και η ίδια δυσκολεύεται να αποχωριστεί το παιδί. Με λίγα λόγια, υπάρχει αλληλεξάρτηση μεταξύ παιδιού και μητέρας. Όσο το παιδί μένει σπίτι ενισχύεται η φοβία, γιατί συν τοις άλλοις δημιουργούνται πρακτικοί λόγοι, όπως το ότι το παιδί έχει πολλά κενά από τα μαθήματα που έχει χάσει.
 

Όταν οι βαθμοί του είναι απογοητευτικοί

Όταν ένα παιδί φέρνει κακούς βαθμούς, αποθαρρύνεται και το ίδιο, αλλά και οι γονείς του. Παρόλο που η πρόοδος θα έπρεπε να βασίζεται στις προσπάθειες του παιδιού, πολλές φορές η επιτυχία συνδέεται άμεσα με τον υψηλό βαθμό. Συν τοις άλλοις, ο βαθμός που παίρνει ένα παιδί τείνει να γίνεται η ταμπέλα που αντανακλά την προσωπικότητά του.
 
Οι γονείς συχνά επενδύουν συναισθηματικά στη βαθμολογία του παιδιού και νιώθουν σαν να βαθμολογούνται οι ίδιοι. Γι’ αυτό είναι πολύ συνηθισμένες οι εκφράσεις του τύπου: «πήραμε πολύ χαμηλό βαθμό στα μαθηματικά» ή «βγάλαμε 18 ½». Η χρήση του πληθυντικού υποδηλώνει πόσο ταυτίζονται οι γονείς όταν αναφέρονται στα παιδιά τους. Αυτό είναι κάτι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
 

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν οι γονείς

Είναι σημαντικό οι γονείς να πάρουν απόσταση από τους στόχους, αλλά και τους βαθμούς του παιδιού. Επομένως:
 
Δεν πρέπει να:
✨ μαλώσουν ή να απειλήσουν το παιδί ή να συγκρίνουν τους βαθμούς του με αυτούς των άλλων παιδιών. Κάτι τέτοιο, παρόλο που «βοηθάει» τους γονείς να εκτονωθούν, δεν τους βοηθάει να διατηρήσουν καλές σχέσεις με το παιδί, ώστε να φτάσουν στη ρίζα του προβλήματος.
 
Αντ’ αυτού, θα πρέπει να:
✨ βοηθήσουν το παιδί να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του: πώς νιώθει γι’ αυτούς τους βαθμούς, με ποιους είναι ικανοποιημένο, ποιους θα ήθελε να αλλάξει.
✨ να το καθοδηγήσουν να βρει το στόχο του για το επόμενο τρίμηνο και να του παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί (φροντιστήρια, ιδιαίτερα, κ.λπ.) αρκεί να δεσμευτεί το ίδιο το παιδί ότι θα εμμείνει στο στόχο του.
✨ Σκοπός δεν είναι να κάνουν το παιδί να νιώσει χάλια, αλλά να αναλογιστεί την πορεία του, να γίνει υπεύθυνο για τις επιλογές του και να υποστεί τις συνέπειες αυτών.
 
 

Πότε πρέπει να αρχίσει μια ξένη γλώσσα

Είναι γνωστή η πλαστικότητα του παιδικού εγκεφάλου, γι’ αυτό όσο πιο νωρίς μαθαίνει κάτι το παιδί, τόσο πιο εύκολα μπορεί να το αφομοιώσει. Επομένως, μέχρι το τέλος της παιδικής ηλικίας (γύρω στα 12 έτη), ο εγκέφαλος διαθέτει περισσότερες δυνατότητες εκμάθησης. Πιο συγκεκριμένα:
 
▶ Στην προσχολική ηλικία το παιδί μπορεί να ξεκινήσει να μαθαίνει μία ξένη γλώσσα μέσα από την καθημερινότητά του, δηλαδή σαν παιχνίδι, μέσω τραγουδιών, κ.λπ. Πρόκειται για έναν άριστο τρόπο εκμάθησης, καθώς συνδυάζει γνώσεις με παιχνίδι.
▶ Αν το παιδί ξεκινήσει την εκμάθηση ξένων γλωσσών κατά τη διάρκεια της σχολικής του ηλικίας, τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα. Για παράδειγμα, η Α’ Δημοτικού είναι πολύ κρίσιμη τάξη. Το παιδί μεταφέρεται από ένα οικείο περιβάλλον -στο οποίο όλα μαθαίνονταν μέσα από το παιχνίδι- σ’ ένα άλλο που για να αποκτήσει γνώσεις θα πρέπει να στερηθεί το παιχνίδι και να ενταχθεί σ’ ένα νέο σύστημα που απαιτεί τη συμμόρφωσή του.
 
 
Αυτή η προσαρμογή είναι δύσκολη, γιατί το παιδί θα πρέπει να ανταποκριθεί στην πίεση από τις απαιτήσεις του νέου περιβάλλοντος, αλλά και από το φόρτο εργασίας. Επομένως, καλό θα ήταν να μην του δημιουργείται μεγαλύτερη πίεση. Εξάλλου, μπορεί να καθυστερήσει η εκμάθηση ξένων γλωσσών μέχρι το παιδί να μάθει να χειρίζεται το ελληνικό αλφάβητο, ώστε να νιώθει μεγαλύτερη σιγουριά.
 

Μήπως έχει δυσλεξία;

Η δυσλεξία έχει να κάνει με δυσκολία στη γραπτή μορφή της γλώσσας. Συγκεκριμένα, η αναγνωστική και ορθογραφική επίδοση του παιδιού είναι πολύ κατώτερη σε σχέση με τη νοητική και χρονολογική του ηλικία.
 
Η διάγνωσή της γίνεται στη Β’ Δημοτικού παρόλο που μπορεί να γίνει πρόβλεψη νωρίτερα (π.χ. παιδιά με προβλήματα στο λόγο παρουσιάζουν συχνά μαθησιακές δυσκολίες) γιατί πολλά χαρακτηριστικά είναι συνηθισμένα σε μικρότερες ηλικίες (όπως η καθρεπτική γραφή που αναφέρεται παρακάτω).
 
✨ Χαρακτηριστικά της δυσλεξίας στην ανάγνωση:
▶ παράληψη, πρόσθεση, αντιμετάθεση γραμμάτων, λέξεων
▶ αργό διάβασμα (σαν να κομπιάζει)
▶ δυσκολία στην κατανόηση του κειμένου και στη μνήμη
▶ συλλαβισμός της ίδιας λέξης με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά που συναντάται
▶ δυσκολία να μείνει στην ίδια γραμμή στο κείμενο
 
✨ Χαρακτηριστικά της δυσλεξίας στη γραφή:
▶ παρουσία πολλών ορθογραφικών λαθών ακόμα και σε γνωστές λέξεις
▶ παράληψη, πρόσθεση, αντιμετάθεση γραμμάτων, λέξεων
▶ καθρεπτική γραφή (3 αντί για ε)
▶ άσχημη εμφάνιση γραπτού: χωρίς διαστήματα μεταξύ των λέξεων, χωρίς σημεία στίξης, χωρίς κεφάλαια, με πολλές μουντζούρες
▶ δυσκολία στη σύνταξη και στην αντιγραφή
 
✨ Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς:
▶ να πάτε το παιδί σε κάποιον ειδικό αμέσως μόλις υποπτευθείτε την ύπαρξη κάποιας μαθησιακής δυσκολίας
▶ να το ενθαρρύνετε να παρακολουθεί εκπαιδευτικά προγράμματα στην τηλεόραση και να τα συζητάτε
▶ να του διαβάζετε εξωσχολικά βιβλία για να εμπλουτίζετε τις γνώσεις του
▶ να μην εμμένετε στη δυσκολία του, αλλά να το ενθαρρύνετε να ασχοληθεί με δραστηριότητες που μπορεί να του ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή του (π.χ. κάποια αθλητική δραστηριότητα).
 
 
Read 1558 times

Related items

Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

xamogelo

JOOBLE 03