Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Αποτρίχωση με Laser. Πως γίνεται, πόσο διαρκεί και πόσο κοστίζει;

laser bikini

 

Η αποτρίχωση με λέιζερ υπόσχεται σε ορισμένες περιπτώσεις εντυπωσιακά και μόνιμα αποτελέσματα. Μήπως και στη δική σας; Δημιουργήθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως ένα ακριβές ως προς το στόχο του όπλο σε περίπτωση πολέμου.
 
Στο τέλος της δεκαετίας του ’60 το λέιζερ σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην ιστορία της Ιατρικής και η χρήση του επεκτείνεται σε όλες τις ειδικότητες που απαιτούν χειρουργική ακρίβεια και ταχύτητα. Σήμερα αποτελεί την πιο σύγχρονη και -σε ορισμένες περιπτώσεις- την πιο αποτελεσματική μέθοδο αποτρίχωσης. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και την επιλέγουν γυναίκες και άντρες προκειμένου να απαλλαγούν όχι μόνο από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα αλλά και από το καθημερινό ξύρισμα και τα προβλήματα που αυτό δημιουργεί στο δέρμα.
 

Τι είναι το λέιζερ

Το λέιζερ είναι μια δέσμη φωτός (αποτελείται από ακτίνες που έχουν το ίδιο μήκος κύματος και εστιάζουν με ακρίβεια σε δέσμη) που έχει την ιδιότητα να απορροφάται επιλεκτικά (επιλεκτική φωτοθερμόλυση) από ορισμένα συστατικά του δέρματος, όπως το νερό, η μελανίνη και η αιμοσφαιρίνη, αναπτύσσοντας θερμότητα και καταστρέφοντας τα συστατικά αυτά. Ο ιστός-στόχος στην αποτρίχωση είναι η μελανίνη της τρίχας.
 

Πως γίνεται η αποτρίχωση με λέιζερ

 Πριν από την εφαρμογή
• Λαμβάνεται το ιατρικό ιστορικό για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ορμονικές διαταραχές, φωτοευαισθησία, φλεγμονή στην περιοχή ή έρπητας.
• Μερικές μέρες πριν εφαρμοστεί το λέιζερ ξυρίζεται η περιοχή έτσι ώστε η τρίχα να έχει το μήκος που απαιτείται (1-2 mm) και να μην είναι ερεθισμένο το δέρμα. Γίνεται επάλειψη της περιοχής με ενυδατική κρέμα 2-3 φορές ημερησίως.
• Προηγείται ειδικό τεστ για να φανεί πώς ανταποκρίνεται το δέρμα στην εφαρμογή της δέσμης του λέιζερ.
• Χρησιμοποιείται αναισθητική κρέμα (μισή ώρα/τρία τέταρτα πριν), η οποία περιορίζει το αίσθημα του πόνου.
 
laser bikini2
 
 Κατά την διάρκεια της συνεδρίας
• Εφαρμόζεται η δέσμη φωτός του λέιζερ, η οποία απορροφάται από τη μελανίνη που βρίσκεται στο θύλακα της τρίχας και τον καταστρέφει. Το μεγαλύτερο ποσοστό της μελανίνης βρίσκεται κατά την αναγεννητική φάση της τρίχας, γι’ αυτό και το λέιζερ στοχεύει στις τρίχες που βρίσκονται στη φάση αυτή, ενώ οι άλλες μένουν σχεδόν ανεπηρέαστες.
 
 Μετά τη συνεδρία
• Εξαιτίας της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται κατά την εφαρμογή του λέιζερ προκαλείται δευτερογενές έγκαυμα στο δέρμα (όπως και μετά την αποτρίχωση με κερί ή χαλάουα) και παρουσιάζεται ερεθισμός στο δέρμα γύρω από το στέλεχος της τρίχας (αντιδραστική θυλακίτιδα). Τα συμπτώματα αυτά είναι φυσιολογική αντίδραση του δέρματος.
• Η περιοχή που αποτριχώνεται θα πρέπει να ενυδατώνεται με μη αλκοολούχα ενυδατική κρέμα πολλές φορές σε καθημερινή βάση, για 8-10 μέρες.
• Επειδή η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει επιπλέον ερεθισμό, πρέπει να αποφεύγεται μετά τη συνεδρία (8-10 μέρες, ανάλογα με την περιοχή). Στη συνέχεια η έκθεση στον ήλιο επιτρέπεται με τη χρήση αντηλιακής κρέμας, η οποία θα πρέπει να εφαρμόζεται στο δέρμα πριν από την ενυδατική κρέμα.
 
 Αντενδείξεις
• Αν υπάρχει ορμονικό πρόβλημα, θα πρέπει πρώτα να ρυθμιστεί.
• Αν υπάρχει ιστορικό έρπητα, θα πρέπει να προηγηθεί ειδική θεραπεία, γιατί ο ιός μπορεί να επανεμφανιστεί στην περιοχή όπου εφαρμόζεται το λέιζερ.
• Στις εγκύους αποφεύγεται η εφαρμογή λέιζερ στην περιοχή της κοιλιάς ή στο μπικίνι, για προληπτικούς λόγους.
• Δεν εφαρμόζεται λέιζερ σε όσους θέλουν να κάνουν αποτρίχωση σε περιοχή όπου έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση (π.χ λίφτινγκ). Επειδή το δέρμα είναι μουδιασμένο, ο δέκτης δεν θα αισθάνεται τη θερμότητα και μπορεί να προκληθεί έγκαυμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να ενημερώνεται ο γιατρός έτσι ώστε να προσέξει τι ενέργεια θα χρησιμοποιήσει.
• Οσοι ακολουθούν θεραπεία με ισοτρεπνοϊνη θα πρέπει να τη διακόψουν για 12-24 μήνες πριν από τη θεραπεία με λέιζερ, γιατί εμποδίζει την επούλωση του δέρματος.
• Ανταγωνιστικά με την αποτρίχωση λειτουργούν τα φάρμακα που προκαλούν τριχοφυΐα. Άτομα που λαμβάνουν θεραπεία με κορτιζόνη κλπ. Θα πρέπει να το αναφέρουν στον γιατρό και να γνωρίζουν ότι η θεραπεία θα διαρκέσει περισσότερο.
• Όσοι εμφανίζουν χηλοειδή θα πρέπει να το αναφέρουν στον γιατρό γη να υπολογίσει την ενεργεία που θα χρησιμοποιήσει
• Όσοι λαμβάνουν οιστρογόνα θα πρέπει να προσέχουν την έκθεση στον ήλιο για αποφυγή εμφάνισης μελαχρωστικών κηλίδων στην περιοχή που αποτριχώνεται.
 
 

Διάρκεια θεραπείας και αποτελέσματα

 Η διάρκεια των συνεδριών
Εξαρτάται από την περιοχή που αποτριχώνεται και από το μηχάνημα που χρησιμοποιείται. Σε γενικές γραμμές κυμαίνεται από ορισμένα λεπτά (άνω χείλος) μέχρι μία ώρα (κάτω άκρα).
 
 Η διάρκεια ολοκληρωμένης θεραπείας
Μπικίνι: 6-8 συνεδρίες.
Χέρια, πόδια, μασχάλες: 8-10 συνεδρίες.
Πρόσωπο: μέχρι και 2 χρόνια.
Το διάστημα μεταξύ των δύο πρώτων συνεδριών είναι 2-3 εβδομάδες. Από εκεί και πέρα αυξάνεται ανάλογα με την περιοχή.
 

Το αποτέλεσμα

Μετά την πρώτη εφαρμογή η περιοχή είναι άτριχη. Στη συνέχεια οι τρίχες δεν βγαίνουν παντού, αλλά σε ορισμένα σημεία (τούφες) και είναι λεπτότερες και πιο ανοιχτόχρωμες. Όσο περισσότερες συνεδρίες έχουν γίνει τόσο πιο αραιά και πιο αργά εμφανίζονται οι τρίχες. Τα αποτελέσματα της ολοκληρωμένης θεραπείας είναι σταθερά και μόνιμα, εφόσον δεν ακολουθούν ορμονικές διαταραχές.
 

Ενδεικτικό κόστος για κάθε συνεδρία

 
Τα ιατρικά λέιζερ είναι πολύ ακριβά μηχανήματα και γι’ αυτό και το κόστος της μεθόδου είναι υψηλό. Η τιμή των συνεδριών μειώνεται μετά τις 3 πρώτες συνεδρίες αφού και οι τρίχες είναι λιγότερο πυκνές.
 
• Γυναίκες
- Άνω χείλος 140-160 ευρώ.
- Παρειές 140-180 ευρώ.
- Μασχάλες 180-200 ευρώ.
- Μηροί 250-300 ευρώ.
- Γάμπες 220-280 ευρώ.
- Χέρια 200 ευρώ.
- Χέρια – ώμοι – μπράτσα 230-250 ευρώ.
- Μπικίνι 160-180 ευρώ.
- Κοιλιά 160-180 ευρώ.
 
• Άντρες
- Στήθος 300-320 ευρώ. Πλάτη 380-400 ευρώ.
 

Tip

Η αποτρίχωση με λέιζερ μπορεί να εφαρμοστεί ανεξαρτήτως φύλου μετά την εφηβεία, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Ωστόσο, όσο πιο χαμηλά στο σώμα βρίσκεται το σημείο αυτό τόσο πιο αποτελεσματική είναι.

Τα συν και τα πλην

Τα αποτελέσματα της συνήθως ενθουσιάζουν. Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι πολύ πιο ακριβής σε σχέση με τη ριζική αποτρίχωση, γιατί πετυχαίνει πάντα τον ιστό-στόχο, ενώ «εξολοθρεύει» και κάποια άλλα κύτταρα που βρίσκονται στο κύρτωμα της τρίχας (baby κύτταρα), τα οποία δεν καταστρέφονται με τη ριζική. Ωστόσο, το λέιζερ δεν ενδείκνυται για τις ξανθές, λευκές, κόκκινες ή ανοιχτές καστανές τρίχες. Ο ειδικός απαντά

Από τι εξαρτάται η επιτυχία της μεθόδου;

Από τη γνώση και την εμπειρία του θεράποντα ιατρού, την καλή συνεργασία της/του ασθενούς (να ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού και να προσέρχεται τακτικά στις συνεδρίες), το χρώμα της τρίχας και του δέρματος.

Εφαρμόζεται σε μαυρισμένο δέρμα;

Ανάλογα με το μηχάνημα. Με το λέιζερ αλεξανδρίτη (το μηχάνημα που χρησιμοποιείται περισσότερο στην Ελλάδα) χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Για το μαυρισμένο δέρμα είναι πιο ασφαλής η χρήση του λέιζερ IPL και του ND-Yag.

‘Έχει αποτέλεσμα στις ξανθές τρίχες;

Μερικές τρίχες φεύγουν, λόγω της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στην τριγύρω περιοχή, χωρίς όμως να θεραπεύεται η περιοχή. Για τις ανοιχτόχρωμες τρίχες προτιμώνται οι συμβατικές μέθοδοι αποτρίχωσης (ριζική, ηλεκτρόλυση κ.λπ.).

Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί σοβαρό έγκαυμα στο δέρμα;

Σε περίπτωση που ο θεράπων ιατρός δεν γνωρίζει το αντικείμενο μπορεί να προκληθεί όχι μόνο έγκαυμα στο δέρμα αλλά και δύσμορφες ουλές.

Ποιος είναι ο ειδικός για να εφαρμόσει το λέιζερ;

Ο δερματολόγος και ο πλαστικός χειρουργός γιατί είναι οι μόνοι που γνωρίζουν τη φυσιολογία του δέρματος.

Κρύβει κάποιους κινδύνους μακροπρόθεσμα;

Στη διεθνή βιβλιογραφία δεν έχει αναφερθεί κανένας κίνδυνος μέχρι σήμερα.

Ποια είναι η καταλληλότερη εποχή για να ξεκινήσει κανείς τη θεραπεία;

Ο χειμώνας, όταν το δέρμα έχει πλέον ασπρίσει και δεν εκτιθέμεθα στον ήλιο.

Χρειάζεται να συνδυαστεί με άλλες μεθόδους

Σε περίπτωση που υπάρχουν ανοιχτόχρωμες τρίχες στην περιοχή που αποτριχώνεται με λέιζερ, μπορεί να εφαρμοστεί οποιαδήποτε άλλη συμβατική μέθοδος (ριζική -ενζυμική αποτρίχωση), αλλά όχι στην ίδια συνεδρία, γιατί το δέρμα είναι ερεθισμένο.
 
 
 
Read 7974 times
Bookmark and Share

Βρείτε Γιατρό

Translate this article:

JOOBLE 04

Eggrafi giatroi Logo

THESSGIATRO BEST BUTTON 01

THESSGIATRO BEST BUTTON 03

THESSGIATRO BEST BUTTON 04

THESSGIATRO BEST BUTTON 06

Hlektroniki Syntagografisi 01

Leksiko Iatrikwn Orwn

Giatroi Xwris Synora Banner 01

Giatroi Xwris Synora Banner 02

xamogelo

JOOBLE 03

Republic Radio 100.3 01