Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Λεξικό ιατρικών όρων.

There are 1512 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begins with Contains Exact term Sounds like Tick to search all glossaries
Term Definition
ψευδαίσθηση

Μια εσφαλμένη αντίληψη που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν οφείλεται σε εξωτερικό ερέθισμα· μια αντίληψη που μοιάζει με όνειρο (ή εφιάλτη) και εκδηλώνεται, ενώ το άτομο είναι σε εγρήγορση. Μπορεί να είναι οπτική (ειδ. σε κάποιες νόσους ή στερητικά σύνδρομα), ακουστική (ειδ. σε ψυχώσεις), απτική, γευστική ή οσφρητική. Τυπικά, οι ασθενείς εμφανίζονται σε σύγχυση και εκνευρισμένοι. Δεν μπορούν να διακρίνουν το πραγματικό από το φανταστικό.

Aliases (separate with |): Ψευδαίσθηση
ψευδάργυρος

Γαλαζόλευκο κρυσταλλικό μέταλλο που βράζει στους 906oC. Έχει ατομικό βάρος 65,37, ατομικό αριθμό 30 και ειδικό βάρος 7,13. Ανευρίσκεται σε μορφή ανθρακικού και πυριτικού άλατος (καλαμίνα) και σε μορφή θειούχου άλατος (σφαλερίτης). Διατροφικές πηγές ψευδαργύρου είναι το κρέας, συμπεριλαμβανομένου του συκωτιού, των αυγών, των θαλασσινών και, σε μικρότερο βαθμό, των σιτηρών. ΣΥΜΒ.: Zn.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: Ο ψευδάργυρος αποτελεί απαραίτητο διατροφικό στοιχείο για τα ζώα και τον άνθρωπο, καθώς συμμετέχει στις περισσότερες μεταβολικές οδούς. Η συνιστώμενη ημερήσια διατροφική δόση ψευδαργύρου είναι 12-15 mg για τους ενήλικες, 19 mg κατά τους πρώτους 6 μήνες της εγκυμοσύνης και 5 mg για τα βρέφη.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΛΛΕΙΨΗΣ: Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από απώλεια ορέξεως, καθυστέρηση ανάπτυξης, υπογοναδισμό και νανισμό, δερματικές μεταβολές, ανοσολογικές ανωμαλίες, μείωση της ταχύτητας επούλωσης των πληγών και διαταραγμένη γεύση. Η έλλειψη ψευδαργύρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακές διαταραχές στο παιδί.

Aliases (separate with |): Ψευδάργυρος
ψευδοφάρμακο, εικονικό φάρμακο
  1. Μια ανενεργός ουσία που χορηγείται στον ασθενή για να ικανοποιήσει την απαίτηση του για κάποιο φάρμακο.

  2. Ένα μη ειδικό, αδρανές φάρμακο (εικονικό φάρμακο) που χρησιμοποιείται ως μέσο ελέγχου στη δοκιμασία μιας θεραπείας, για την οποία υπάρχει η υπόνοια ότι είναι χρήσιμη για μια συγκεκριμένη νόσο ή κατάσταση. Το εικονικό φάρμακο χορηγείται σε μια ομάδα ασθενών και το φάρμακο που δοκιμάζεται χορηγείται σε μια άλλη όμοια ομάδα. Στην συνέχεια συγκρίνονται τα αποτελέσματα που λαμβάνονται από τις δύο ομάδες. Αν και το εικονικό φάρμακο θεωρείται ότι δεν έχει κάποια ειδική δράση, φαίνεται συχνά ότι η χορήγησή του προκαλεί μια θετική αντίδραση στον ασθενή. Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι υπεύθυνες για το αποτέλεσμα αυτό είναι οι ψυχολογικές επιδράσεις των προσδοκιών του ασθενούς για κάποιο όφελος.

Aliases (separate with |): placebo|Ψευδοφάρμακο, εικονικό φάρμακο
ψιττάκωση

Σχετικά σπάνια νόσος όμοια με την γρίππη, η οποία προκαλείται από το Chlamydia psittaci, ένα μικρόβιο που μεταδίδεται στους ανθρώπους από μολυσμένα πτηνά. Προκαλεί άτυπη πνευμονία με κεφαλαλγία, φαρυγγαλγία, πυρετό και ρίγη, βήχα, ανορεξία, μυαλγίες και άλλα μη ειδικά συμπτώματα. θεραπεύεται με τετρακυκλίνες.

Aliases (separate with |): Ψιττάκωση
ψυχική διαταραχή

Ένας μη ειδικός όρος για ένα κλινικά σημαντικό συμπεριφορικό ή ψυχολογικό σύνδρομο ή πρότυπο, τυπικά συσχετιζόμενο είτε με ένα σύμπτωμα που επιφέρει δυσφορία είτε με διαταραγμένη λειτουργικότητα. Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι διαφορετικά άτομα που περιγράφονται να έχουν την ίδια ψυχική διαταραχή, δεν είναι όμοια στον τρόπο που αντιδρούν στην ασθένειά τους και στο πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Aliases (separate with |): Ψυχική διαταραχή
ψυχική υγεία

Ψυχολογική προσαρμογή στις περιστάσεις ή στο περιβάλλον που έχει κανείς να αντιμετωπίσει· η ικανότητα αντιμετώπισης ή πραγματοποίησης των βέλτιστων δυνατών αλλαγών των στρεσσογόνων καταστάσεων και ερεθισμάτων. Τα άτομα θεωρούνται ψυχικά υγιή, αν έχουν προσαρμοστεί στη ζωή με τέτοιο τρόπο ώστε να νιώθουν άνετα με τον εαυτό τους και ταυτόχρονα να μπορούν να ζήσουν έτσι, ώστε η συμπεριφορά τους να μη συγκρούεται με τους συνεργάτες τους ή την υπόλοιπη κοινωνία. Σε αυτή την ιδανική κατάσταση, για τα περισσότερα άτομα, περιλαμβάνονται συναισθήματα αυτοεκτίμησης και επιτυχίας και η ικανότητα να εργάζεται κανείς επικερδώς με επαρκή αμοιβή, ώστε να ικανοποιεί τις οικονομικές του ανάγκες.

Aliases (separate with |): Ψυχική υγεία
ψυχολογία

Η επιστήμη που ασχολείται με τις ψυχικές διαδικασίες, φυσιολογικές και μη, και τις επιδράσεις τους πάνω στην συμπεριφορά. Υπάρχουν δυο κύριες προσεγγίσεις στην έρευνα: Η ενδοσκοπική, δηλαδή η συμμετοχή στην αυτοεξέταση των ψυχικών διαδικασιών ενός ατόμου και η αντικειμενική μελέτη των ψυχικών και διανοητικών καταστάσεων άλλων ατόμων.

Aliases (separate with |): Ψυχολογία
ψυχοσεξουαλική διαταραχή

Διαταραχή της σεξουαλικής λειτουργίας που δεν οφείλεται σε οργανικές αιτίες. Περιλαμβάνονται οι διαταραχές ταυτότητας του φύλου, ο τρανσεξουαλισμός, η ομοφυλοφιλία, ο τρανσβεστισμός, η ζωοφιλία, η παιδοφιλία, η επιδειξιομανία, η οφθαλμοπορνεία και ο σαδομαζοχισμός.

Aliases (separate with |): Ψυχοσεξουαλική διαταραχή
ψυχοσωματική νόσος

Σωματική νόσος που προκαλείται ή επιδεινώνεται από ψυχολογικούς παράγοντες. Οι παθήσεις που ανήκουν σε αυτήν την γενική κατηγορία ψυχοσωματικών νόσων είναι η νευροδερματίτιδα, οι μαζικές ψυχογενείς παθήσεις και μερικές μορφές μη καρδιακού θωρακικού άλγους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν είναι δυνατό να είναι κάποιο άτομο ενσυνείδητα άρρωστο, χωρίς την αλληλεπίδραση μεταξύ των συναισθημάτων και των σωματικών λειτουργιών.

Aliases (separate with |): Ψυχοσωματική νόσος
ψύχωση

Ψυχική διαταραχή κατά την οποία υπάρχει σοβαρή απώλεια επαφής με την πραγματικστητα, η οποία εκδηλώνεται με παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις, αποδιοργανωμένη ομιλία και παράξενες ή κατατονικές συμπεριφορές. Οι ψυχωτικές διαταραχές αποτελούν συχνά χαρακτηριστικά της σχιζοφρένειας, της μανίας και μερικών παρορμητικών διαταραχών. Μπορούν να προκύψουν επίσης από την κατάχρηση ουσιών (π.χ. την χρήση παραισθησιογόνων), από την διακοπή ουσιών (π.χ. τρομώδες παραλήρημα) ή τις παρενέργειες μερικών συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Στις ψυχωτικές καταστάσεις οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν ασυνήθεις ιδέες (π.χ. ότι μπορούν να διαβάσουν τις σκέψεις άλλων ατόμων, ότι στέλνουν μηνύματα με το ραδιόφωνο στον θεό ή σε άψυχα αντικείμενα, ότι ταξιδεύουν σε μακρινούς γαλαξίες). Αυτές οι ιδέες ονομάζονται παραισθήσεις. Η ψύχωση χαρακτηρίζεται επίσης από αναφορές των ασθενών ότι ακούν φωνές (ακουστικές ψευδαισθήσεις) ή ότι βλέπουν αντικείμενα ή άτομα που δεν βλέπουν άλλοι (οπτικές ψευδαισθήσεις). Οι ακουστικές ψευδαισθήσεις αποτελούν το χαρακτηριστικό γνώρισμα των σχιζοφρενικών και μανιακών καταστάσεων, ενώ οι οπτικές ψευδαισθήσεις αποτελούν χαρακτηριστικό της κατάχρησης ή διακοπής ουσιών.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Οι ασθενείς με ψύχωση θεραπεύονται αποτελεσματικά με νευροληπτικά φάρμακα, όπως είναι η αλοπεριδόλη, η ρισπεριδόνη ή η χλωροπρομαζίνη. Οι παρενέργειες μερικών από αυτών των φαρμάκων περιλαμβάνουν την δυστονία και την βραδυκινησία.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Ο ψυχωτικός ασθενής θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ήρεμα και με σεβασμό. Οι προσπάθειες για να επιδιορθωθούν οι παραισθήσεις θα πρέπει να αποφεύγονται, επειδή είναι ανθεκτικές στην λογική επιχειρηματολογία και η συζήτηση σχετικά με αυτές μπορεί να παρερμηνευτεί. Επειδή περιστασιακά οι ψυχωτικοί ασθενείς συμπεριφέρονται βίαια, οι προσεκτικοί επαγγελματίες αποφεύγουν την αντιπαράθεση με αυτούς.

ΠΡΟΣΟΧΗ: 1. Οι άγνωστες θρησκευτικές εμπειρίες και τα τελετουργικά μπορεί να έχουν όλες τα χαρακτηριστικά τη ψύχωσης, όταν παρατηρηθούν από άτομα διαφορετικών πολιτισμών. Αυτό που αποτελεί μια ειδικά σημαίνουσα εμπειρία σε μια κοινωνία μπορεί από μια άλλη να ερμηνευτεί ως ψύχωση. 2. Κατά την αξιολόγηση ενός ψυχωτικού ασθενή, οι περισσότεροι κλινικοί ιατροί κάθονται κοντά στην πόρτα, έτσι ώστε εάν νιώσουν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν το δωμάτιο γρήγορα, να μπορούν να το πράξουν ανεμπόδιστα.

Aliases (separate with |): Ψύχωση
ψώρα

Μεταδοτική δερματική μόλυνση προκαλούμενη από το άκαρι Sarcoptes scabiei. Τυπικά εμφανίζεται ως έντονο κνησμώδες εξάνθημα αποτελούμενο από φολιδώδεις βλατίδες, δήγματα εντόμων και δευτερογενείς μολυσμένες εκδορές κατανεμημένες στις μεμβράνες μεταξύ των δακτύλων, στη μέση, στον κορμό (κυρίως στις μασχάλες), στο πέος και στους βραχίονες. Εξαπλώνεται άμεσα στα νοικοκυριά, μεταξύ συμπαικτών και μεταξύ σεξουαλικών συντρόφων, δηλαδή μεταξύ ατόμων τα οποία έρχονται σε στενή επαφή μεταξύ τους. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η πιο κοινή ένδειξη είναι το κνησμώδες εξάνθημα, το οποίο επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και απαντά σε πολλαπλά μέλη της οικογένειας.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Επειδή η ασθένεια πολλές φορές υπόκειται σε σφάλματα υπερδιάγνωσης, μελετώνται στο μικροσκόπιο αποξέσματα από ύποπτες εκδορές προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα ακάρεα, τα αυγά τους ή οι εκκρίσεις τους.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ Για παιδιά μεγαλύτερα των δύο μηνών και για μη εγκύους ενήλικες, εφαρμόζεται κρέμα 5% περμεθρίνης σε όλη την επιφάνεια του σώματος, αποφεύγοντας τα μάτια και το στόμα. Η κρέμα εκπλένεται σχολαστικά 8 έως 14 ώρες μετά την εφαρμογή της. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί 14 ώρες μετά την πρώτη εφαρμογή. Εγκυμονούσες και βρέφη κάτω των δύο μηνών πρέπει να αντιμετωπίζονται με ίζημα θείου 6% σε γέλη πετρελαίου σε καθημερινή βάση για 3 ημέρες.

Aliases (separate with |): Ψώρα
ψωρίαση

Χρόνια δερματοπάθεια που προσβάλλει το 1%-2% του πληθυσμού και στην οποία εμφανίζονται ερυθρές, λεπιδώδεις πλάκες, με αυστηρώς αφοριζόμενα όρια στην επιφάνεια του δέρματος. Το εξάνθημα εμφανίζεται συχνά στα γόνατα, στις κνήμες, στους αγκώνες, στον ομφαλό, στην οσφυϊκή χώρα, στους γλουτούς, στα ώτα και κατά μήκος των τριχών. Συχνά υπάρχουν επίσης και βοθρία στους όνυχες. Η σοβαρότητα της νόσου μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ του ελάχιστου αισθητικού προβλήματος μέχρι την συνολική προσβολή της επιφάνειας του δέρματος. Περίπου το ένα τρίτο των προσβεβλημένων ασθενών έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Αν και η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί οποτεδήποτε κατά την διάρκεια ζωής, η πιο συχνή ηλικία έναρξης είναι μεταξύ των 10 και 40 ετών. Η νόσος παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις, αλλά οι βλάβες επιμένουν συχνά επί μήνες ή έτη. Επίσης, το 5% των ασθενών με ψωρίαση θα αναπτύξει παράλληλα και φλεγμονώδη αρθρίτιδα, ενώ ασθενείς με ψωρίαση εμφανίζουν αυξημένη επίπτωση εμφάνισης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Αν και η αιτία της ψωρίασης είναι άγνωστη, το συναισθηματικό stress, οι τραυματισμοί του δέρματος, οι ψυχρές καιρικές συνθήκες, οι λοιμώξεις και μερικά φάρμακα ενδέχεται να πυροδοτήσουν προσβολές της νόσου.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Μεταξύ των μεθόδων που έχουν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για την θεραπεία της νόσου συμπεριλαμβάνονται τα τοπικά κορτικοστεροειδή, τα παράγωγα λιθανθρακόπισσας, τα ανάλογα βιταμίνης D3 (π.χ. καλσιποτριένη), τα ρετινοειδή (π.χ. ετρετινάτη), η υπεριώδης ακτινοβολία και η εμβάπτιση σε αλατόνερο. Στην σοβαρή περίπτωση της νόσου χρησιμοποιούνται μερικές φορές ανοσορυθμιστικά φάρμακα, όπως η μεθοτρεξάτη ή η κυκλοσπορίνη, με στενή παρακολούθηση για την αποτροπή παρενεργειών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πολλές θεραπείες της ψωρίασης ενέχουν κάποιο βαθμό επικινδυνότητας για τον ασθενή. Η ετρετινάτη για παράδειγμα προκαλεί εμβρυϊκές ανωμαλίες και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ποτέ σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η φωτοθεραπεία με υπεριώδες φως αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών δερματικών καρκίνων. Η χορήγηση μεθοτρεξάτης απαιτεί τακτική παρακολούθηση της ηπατικής λειτουργίας, της νεφρικής λειτουργίας, της γενικής αίματος και της πνευμονικής λειτουργίας.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Η νοσηλεύτρια ενημερώνει τον ασθενή σχετικά με την θεραπεία, του μαθαίνει να μαλακώνει και να αφαιρεί τις εφελκίδες, να ανακουφίζεται από τον κνησμό, να ελαττώνει το άλγος και τα ενοχλήματα, να καθυστερεί τον ταχύ κυτταρικό πολλαπλασιασμό και τον βοηθά να προκαλεί υφέσεις και να παρακολουθεί για τυχόν δυσμενείς αντιδράσεις. Τονώνεται η αυτοπεποίθηση του ασθενούς, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις κυρίως ανακουφιστικές θεραπείες, πολλές από τις οποίες απαιτούν οδηγίες για την εφαρμογή και διακοπή τους. Ο ασθενής θα πρέπει να προστατεύεται από τραυματισμούς και να ελαχιστοποιεί την πιθανότητά τους. Αξιολογείται επίσης η ικανότητά του στην αντιμετώπιση των θεραπειών και των αποτελεσμάτων τους. Ο ασθενής μαθαίνει να αναγνωρίζει τους αγχογόνους παράγοντες που επιδεινώνουν την νόσο, όπως ο ψυχρός καιρός, το συναισθηματικό stress και οι λοιμώξεις, καθώς και να τους αποφεύγει ή να τους ελαττώνει όσο πιο πολύ γίνεται. Αν καπνίζει, συστήνεται η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος. Η νοσηλεύτρια βοηθά τον νεαρό ασθενή (ηλικίας 20-30 ετών) να αντιμετωπίζει τις αλλαγές του σώματος του και τις επιδράσεις που έχουν στην αυτοεκτίμησή του, τον ενθαρρύνει να εκφράσει τα συναισθήματα του και τον υποστηρίζει στην απώλεια της εικόνας του σώματος του και στην συνοδό θλίψη του. Η παραπομπή για ψυχολογική συμβουλευτική ή για αισθητική κάλυψη των βλαβών μπορεί να καταστεί αναγκαία.

Aliases (separate with |): Ψωρίαση
Glossary 2.8 uses technologies including PHP and SQL