Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Λεξικό ιατρικών όρων.

There are 1512 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begins with Contains Exact term Sounds like Tick to search all glossaries
Term Definition
ξένο σώμα στο αυτί

Αντικείμενα τα οποία εισέρχονται στο αυτί τυχαία ή εισάγονται εσκεμμένα. Συνήθως πρόκειται για έντομα, μικρούς λίθους, φασόλια, μπιζέλια, βαμβάκι για τον καθαρισμό των αυτιών ή νομίσματα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Τα ξένα σώματα συχνά προκαλούν πόνο, εμβοές ή βόμβους στο αυτί. Συνήθως ένα ζωντανό έντομο προκαλεί θόρυβο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Δεν πρέπει να εισάγεται νερό στο αυτί όταν το ξένο σώμα είναι κάποια φυτική ουσία, γιατί μπορεί να τη σπρώξει πιο βαθιά ή να την κάνει να διογκωθεί και να σφηνωθεί μέσα στο αυτί.

Για την απομάκρυνση των εντόμων από το αυτί πρέπει να ενσταλαχθούν μερικές σταγόνες λιδοκαΐνης. Ανόργανα ξένα σώματα μπορούν να αφαιρεθούν με τη βοήθεια μικρών λαβίδων από εξειδικευμένο ιατρό.

Aliases (separate with |): ξένο σώμα στο αυτί
ξένο σώμα στον λάρυγγα

Ένα στερεό σώμα στο λάρυγγα που έχει μεταφερθεί με την εισπνοή ή με εισρόφηση, όπως ένα τεμάχιο κρέατος, σκληρό γλυκό, παραμάνα ή νόμισμα. Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποτελούν κίνδυνο απόφραξης του αεραγωγού.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, πνιγμό, δύσπνοια, σταθερό άλγος ή απώλεια της φωνής.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Εάν ο ασθενής μπορεί να μιλήσει ή να βήξει, ο διασώστης δεν πρέπει να παρέμβει στις προσπάθειες του ασθενούς να αποβάλει το αντικείμενο. Εάν ο ασθενής δεν μπορεί να μιλήσει, να βήξει ή να αναπνεύσει, ο διασώστης θα πρέπει να εφαρμόσει ταχύτατα το χειρισμό Heimlich 6 με 10 φορές διαδοχικά. Χρησιμοποιώντας τον αέρα που βρίσκεται ήδη στους πνεύμονες, οι ωθήσεις δημιουργούν τεχνητό βήχα προωθώντας το αντικείμενο έξω από τον αεραγωγό. Εάν ο ασθενής χάσει τις αισθήσεις του, ο διασώστης τον ξαπλώνει προσεκτικά στο έδαφος, προστατεύοντας την κεφαλή και το λαιμό, και συνεχίζει τις προσπάθειες, εφαρμόζοντας κοιλιακές ωθήσεις 6 με 10 φορές από μια γονατιστή θέση, ιππαστί στους μηρούς του θύματος. Ο διασώστης εκτελεί επίσης CPR για αναίσθητους ασθενείς χωρίς σφυγμό, με βάση την εκτίμηση του αεραγωγού, της αναπνοής και της κυκλοφορίας. Μετά τις κοιλιακές ωθήσεις, ο διασώστης ανοίγει τον αεραγωγό και επιχειρεί να αφαιρέσει εμφανείς αποφράξεις, σαρώνοντας τον αεραγωγό και επιχειρώντας στη συνέχεια να αερίσει τον ασθενή. Για έναν παχύσαρκο ή εγκυμονούντα ασθενή ή για ένα παιδί, ο διασώστης εφαρμόζει θωρακικές ώσεις στο μέσο του στέρνου πάρα κοιλιακές ώσεις. Για ένα βρέφος, ο διασώστης χρησιμοποιεί χτυπήματα στην πλάτη πριν τις θωρακικές ώσεις. Μπορεί να απαιτείται άμεση λαρυγγοσκόπηση και η χρήση λαβίδων Magill για την αφαίρεση του ξένου σώματος. Εάν το αντικείμενο δεν δύναται να αφαιρεθεί άμεσα με αυτά τα μέτρα, ενδέχεται να απαιτηθεί κρικοθυρεοτομή ή τραχειοτομή εκτάκτου ανάγκης.

Aliases (separate with |): ξένο σώμα στον λάρυγγα
ξένο σώμα στον οισοφάγο

Αντικείμενα που παγιδεύονται στον οισοφάγο (συνήθως κόκαλα ψαριών, νομίσματα, ή μεγάλα αμάσητα τεμάχια τροφής). Η παρεντερική χορήγηση γλυκαγόνου μπορεί να βοηθήσει στη διέλευση των αντικειμένων από τον οισοφαγικό σφιγκτήρα στο στόμαχο, συνήθως όμως απαιτείται η ενδοσκοπική αφαίρεση των ξένων σωμάτων.

Aliases (separate with |): ξένο σώμα στον οισοφάγο
ξηρή γάγγραινα

Παρατηρείται, όταν το νεκρωτικό τμήμα διαθέτει μικρή ποσότητα αίματος και παραμένει άσηπτο. Αυτό συμβαίνει, όταν αποφράσσονται οι αρτηρίες και όχι οι φλέβες,. Οι ιστοί ξηραίνονται και αποπίπτουν και η διαδικασία αυτή συνεχίζεται για εβδομάδες ή μήνες.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η ξηρή γάγγραινα προκαλεί πόνο στα αρχικά στάδια. Το προσβεβλημένο μέλος είναι ψυχρό και μελανό και αρχίζει να ατροφεί. Αρχικά προσβάλλονται τα πιο απομακρυσμένα τμήματα και στη συνέχεια η νέκρωση επεκτείνεται κεντρικά. Ξηρή γάγγραινα παρατηρείται συνήθως σε αρτηριοσκλήρυνση που σχετίζεται με διαβήτη.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Τα ζητήματα της περίθαλψης των ασθενών με ξηρή γάγγραινα είναι παρόμοια με εκείνα των περιπτώσεων με ρευστοποιημένο υποκείμενο νεκρωτικό ιστό (υγρή γάγγραινα). Οι νεκρωμένοι ιστοί πρέπει να αφαιρούνται και να εξασφαλίζεται η κυκλοφορία στους εναπομείναντες ιστούς, προκειμένου να ξεκινήσει η επούλωση. Οι ηλικιωμένοι διαβητικοί ασθενείς με μικρο- και μακροαγγειακή νόσο μπορεί να εκδηλώνουν ήπιο πόνο, επειδή η περιφερική νευροπάθεια περιορίζει την αισθητικότητα. Η κατάσταση μπορεί να διαγνωσθεί μόνο επί υποψίας και για το λόγο αυτό, όλοι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή περιφερική αγγειακή νόσο πρέπει να δείχνουν τα πόδια τους στο γιατρό τους σε κάθε επίσκεψη. Η συνιστώμενη θεραπευτική τακτική συχνά περιλαμβάνει την αφαίρεση του γαγγραινώδους ιστού (ακρωτηριασμός). Όλοι οι εμπλεκόμενοι λειτουργοί της υγείας πρέπει να αναγνωρίζουν το δικαίωμα του ασθενούς να αρνηθεί τέτοιου είδους θεραπεία. Αφού ο ασθενής ενημερωθεί για τα οφέλη της επικείμενης θεραπείας και τους σοβαρούς κινδύνους που συνεπάγεται η άρνησή της (απώλεια του πάσχοντος μέλους) και θεωρείται ψυχικά υγιής, θα πρέπει να υποστηρίζεται ως προς τη λήψη της απόφασης του και η οικογένειά του να ενισχύεται ως προς την αποδοχή της. Το γαγγραινώδες μέλος πρέπει να διατηρείται καθαρό και ξηρό και να προστατεύεται όσο το δυνατό περισσότερο από τραυματισμούς ή λοιμώξεις. Οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορεί να επιβάλλουν τη συμμετοχή ψυχιάτρου, ψυχολόγου και ενός κοινωνικού λειτουργού που θα επιλέξει ο ασθενής.

Aliases (separate with |): Ξηρή γάγγραινα
ξηροφθαλμία

Ανεπαρκής εφύγρανση του οφθαλμού και παθολογική έλλειψη υγρασίας του επιπεφυκότα. Η κατάσταση αυτή προκαλεί άλγος και δυσφορία στα μάτια. Η ξηροφθαλμία μπορεί να παρατηρηθεί σε οποιαδήποτε διαταραχή που προκαλεί ουλή στον κερατοειδή (π.χ. πολύμορφο ερύθημα, τράχωμα, ή εγκαύματα του κερατοειδούς), στο σύνδρομο Sjogren, στο λαγόφθαλμο, στο σύνδρομο Riley- Day, στην απουσία ενός ή και των δύο δακρυϊκών αδένων, στην παράλυση του τριδύμου ή του προσωπικού νεύρου, στην αγωγή με ατροπίνη, στη βαθιά αναισθησία και στις νόσους που προκαλούν εξασθένιση. Για τη θεραπεία της κατάστασης αυτής, χρησιμοποιούνται κατάλληλα παρασκευασμένα υδατοδιαλυτά πολυμερή.

Aliases (separate with |): Ξηροφθαλμία
Glossary 2.8 uses technologies including PHP and SQL