Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Βασικές αρχές πρώτων βοηθειών

There are 38 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begins with Contains Exact term Sounds like Tick to search all glossaries
Term Definition
δάγκωµα φιδιού

Στην Ελλάδα το κατεξοχήν δηλητηριώδες φίδι είναι η οχιά. Δαγκώµατα φιδιού είναι δυνατό να συµβούν κατά κύριο λόγο στην ύπαιθρο, αλλά, αντίθετα µε τη γενική αίσθηση, σπάνια είναι πολύ επικίνδυνα.

Παρόλα αυτά, σε µεγάλο µέρος του πληθυσµού κυριαρχούν λανθασµένες πεποιθήσεις σχετικά µε την αντιµετώπιση ενός δαγκώµατος από φίδι οι οποίες είναι δυνατό να προκαλέσουν τελικά µεγαλύτερη βλάβη.

Τι πρέπει να κάνετε: Καθησυχάστε τον πάσχοντα, ο οποίος µπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση έντονου στρες. Πλύνετε το τραύµα µε σαπούνι και νερό και καλύψτε µε αποστειρωµένη γάζα. Μέχρι να φτάσει η ιατρική βοήθεια, προσπαθείτε να κρατάτε το τραυµατισµένο σκέλος κάτω από το επίπεδο της καρδιάς. Εάν το φίδι είναι νεκρό, µεριµνήστε για τη µεταφορά του προκειµένου να αναγνωριστεί το είδος του και να χορηγηθεί στον πάσχοντα το αντίστοιχο αντίδοτο. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, σηµειώστε την περιγραφή του φιδιού. Παρακολουθείτε συνεχώς την αναπνοή και το σφυγµό του πάσχοντα και να είστε έτοιµοι να ξεκινήσετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΑ) εάν χρειαστεί. Τι δεν πρέπει να κάνετε: Μην εφαρµόζετε περίδεση, δηλαδή µη δένετε σφιχτά πάνω από το τραύµα, γιατί αυτό µπορεί να προκαλέσει ακόµη και νέκρωση του σκέλους. Μην ανοίγετε το τραύµα µε µαχαίρι. Μη ρουφάτε το δηλητήριο. Είναι επικίνδυνο για εσάς ενώ ελάχιστα προσφέρει στον πάσχοντα. ΠΡΟΣΟΧH: Έχετε πάντα υπόψη σας ότι το δηλητήριο του φιδιού παραµένει ενεργό ακόµη και µετά το θάνατό του.

δαγκώµατα

Εξαιτίας του µεγάλου αριθµού των αδέσποτων ζώων, τα δαγκώµατα από αυτά αποτελούν πάντα µια πιθανότητα. Εκτός από το σοβαρό τραυµατισµό που µπορεί να προκληθεί από ένα µεγαλόσωµο ζώο, ακόµη και το δάγκωµα ενός µικρού ζώου κρύβει τον κίνδυνο της µόλυνσης ή της µετάδοσης κάποιας ασθένειας όπως λύσσας, τετάνου ή ηπατίτιδας.

Τι πρέπει να κάνετε: Εάν το δάγκωµα έχει προκαλέσει σοβαρό τραυµατισµό, άµεσος στόχος σας είναι να περιορίσετε την αιµορραγία. Εάν το τραύµα είναι επιφανειακό, ξεπλύνετέ το καλά µε σαπούνι και ζεστό νερό και στη συνέχεια καλύψτε το µε αποστειρωµένη γάζα. Eνδείξεις µόλυνσης του τραύµατος: Έντονος πόνος ο οποίος δεν υποχωρεί. Κοκκινίλα και πρήξιµο στην περιοχή. Πρήξιµο των αδένων κοντά στο σηµείο του τραύµατος, στο λαιµό, στις µασχάλες ή στους βουβώνες. ΠΡΟΣΟΧH: Εάν θεωρείτε ότι το ζώο είναι ύποπτο για λύσσα, πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια της αστυνοµίας για τη σύλληψη του ζώου και την εξέτασή του από ειδικό. Στην περίπτωση αυτή, ο πάσχων πρέπει να κάνει αντιλυσσικό ορό.

δηλητήρια που έχουν καταποθεί-Φάρμακα

Οι δηλητηριάσεις από διάφορες χηµικές ουσίες που φυλάσσονται για ειδικές χρήσεις, καθώς και οι δηλητηριάσεις από φάρµακα λόγω υπερβολικής δόσης, αποτελούν ένα συχνό φαινόµενο, κυρίως στις µικρότερες ηλικίες.

Τι πρέπει να κάνετε: Ξαπλώστε τον πάσχοντα και ελέγξτε την αναπνοή και το σφυγµό του. Να είστε έτοιµοι να ξεκινήσετε ΚΑΑ εάν χρειαστεί. Εάν ο πάσχων κάνει εµετό, βάλτε τον σε στάση ανάνηψης για να αποφύγετε την πνιγµονή. Συλλέξτε στοιχεία σχετικά µε την ουσία ή το φάρµακο που καταπόθηκε, όπως εναποµείναντα χάπια, µπουκαλάκια φαρµάκου κ.λπ. Θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιµα στους γιατρούς που θα αντιµετωπίσουν το περιστατικό. Τι δεν πρέπει να κάνετε: Ποτέ µην προκαλείτε έµετο. Είναι πιθανό να προκαλέσετε µεγαλύτερη βλάβη. Προσοχή:Εάν υπάρχουν χηµικές ουσίες πιθανά επικίνδυνες στο στόµα του πάσχοντα και πρέπει να του κάνετε τεχνητή αναπνοή, χρησιµοποιήστε το ειδικό προστατευτικό κάλυµµα προσώπου για τεχνητή αναπνοή, το οποίο είναι καλό να έχετε πάντοτε µαζί σας.

διάσειση

Διάσειση είναι ο τραυµατισµός του εγκεφάλου µετά από βίαιη πρόσκρουσή του στα τοιχώµατα του κρανίου. Αποτελεί συχνή κατάσταση σε τροχαία ατυχήµατα και είναι δυνατόν να υποκρύπτει κάταγµα του κρανίου ή τραυµατισµό του αυχένα και γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή.

Τι θα δείτε: Μικρής διάρκειας απώλεια των αισθήσεων. Μόλις ο πάσχων συνέλθει µπορεί να αναφέρει ήπιο πονοκέφαλο, ελαφριά ζάλη ή ακόµα και απώλεια µνήµης σχετικά µε τα γεγονότα αµέσως πριν το ατύχηµα. Τι πρέπει να κάνετε: Τοποθετήστε τον πάσχοντα σε στάση ανάνηψης και παρακολουθείτε συνεχώς την αναπνοή και το σφυγµό µέχρι να φτάσει η ιατρική βοήθεια. Να είστε έτοιµοι να ξεκινήσετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΑ) εάν χρειαστεί. Ακόµη και εάν ο πάσχων συνέλθει πλήρως και αισθάνεται καλά, συµβουλέψτε τον να αναζητήσει ιατρική βοήθεια προληπτικά. Τι δεν πρέπει να κάνετε: Μη µετακινείτε τον πάσχοντα, υπάρχει πιθανότητα να υποκρύπτεται τραυµατισµός του κρανίου ή του αυχένα. Μη δίνετε στον πάσχοντα τίποτα να φάει ή να πιει επειδή µπορεί αργότερα να χρειαστεί να υποβληθεί σε γενική αναισθησία. Σηµεία αυξηµένου κινδύνου για σοβαρή εγκεφαλική βλάβη: Έντονος πονοκέφαλος, ναυτία ή έµετος. Το άτοµο µπορεί να φαίνεται συγχυσµένο και αποπροσανατολισµένο και µπορεί να µπερδεύει τα λόγια του. Απώλεια αίµατος ή υγρού από τα αυτιά. Θολή ή διπλή όραση. Οι κόρες των µατιών δεν είναι ίσες µεταξύ τους. Αδυναµία ή παράλυση της µιας πλευράς του σώµατος. Δύσκολη και θορυβώδης αναπνοή. Ο πάσχων δε συνέρχεται µετά από πάροδο τριών λεπτών.

Glossary 2.8 uses technologies including PHP and SQL