Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Βασικές αρχές πρώτων βοηθειών

There are 38 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begins with Contains Exact term Sounds like Tick to search all glossaries
Term Definition
αγκίστρι στο δέρμα

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ Αν στο δέρμα έχει χωθεί μόνο η αιχμή του αγκιστριού και όχι το δόντι μπορείτε να το τραβήξετε άφοβα και να το βγάλετε. Αν έχει σφηνωθεί και το δόντι, η αφαίρεση πρέπει να γίνει από ειδικευμένο πρόσωπο. Αν δεν μπορείτε να έχετε αμέσως ιατρική βοήθεια, σπρώξτε το αγκίστρι πιο μέσα, ώστε να διασχίσει μια αβαθή καμπύλη και να βγει η αιχμή του από το δέρμα. Κόψτε το δόντι με πένσα ή τανάλια. Τραβήξτε στη συνέχεια το αγκίστρι προς τα πίσω και βγάλτε το από την τρύπα που είχε ανοίξει μπαίνοντας. Αφού βγάλετε το αγκίστρι, καθαρίστε το τραύμα με σαπούνι και νερό και καλύψτε το με αυτοκόλλητο επίδεσμο ή γάζα. Συμβουλευθείτε γιατρό και περισσότερη περίθαλψη.

ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε αγκίστρι από το πρόσωπο ή από το μάτι. Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε σφηνωμένο αγκίστρι τραβώντας το αντίθετα από την κατεύθυνση που είχε όταν μπήκε.

ΠΡΟΣΟΧΗ Σε κάθε τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο υπάρχει κίνδυνος τετάνου για όσους δεν έχουν κάνει αναμνηστικό αντιτετανικό εμβόλιο τα τελευταία 10 χρόνια.

Aliases (separate with |): αγκίστρι στο δέρμα
αιµορραγία από τη µύτη - ρινορραγία

Η ρινορραγία είναι µια πολύ συχνή κατάσταση, η οποία, ωστόσο, µπορεί να ανησυχήσει τον πάσχοντα, ειδικά εάν η απώλεια αίµατος είναι µεγάλη. Η συνηθέστερη αιτία ρινορραγίας είναι ο τραυµατισµός των αγγείων της µύτης, είτε από φύσηµα της µύτης, είτε από εξωτερικούς χειρισµούς.

Tι θα δείτε: Πολλές φορές η ρινορραγία δε γίνεται αντιληπτή από τον ίδιο τον πάσχοντα αλλά από κάποιον τρίτο. Παρατηρείται απώλεια αίµατος από τη µύτη, η οποία, σε ορισµένες περιπτώσεις, µπορεί να είναι και µεγάλη. Τι πρέπει να κάνετε: Ζητήστε από τον πάσχοντα να διατηρεί το κεφάλι του σκυµµένο προς τα µπροστά. Συµβουλέψτε τον πάσχοντα να πιέσει µε τον αντίχειρα και το δείκτη το µαλακό µέρος της µύτης, ακριβώς κάτω από το κόκαλο για 10 λεπτά. Εάν η αιµορραγία δεν έχει υποχωρήσει µετά την πάροδο των 10 λεπτών, εφαρµόστε πίεση για λίγο µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα. Εάν η αιµορραγία και πάλι δεν ελέγχεται, αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Τι δεν πρέπει να κάνετε: Είναι πολύ διαδεδοµένη η λανθασµένη τακτική αντιµετώπισης της ρινορραγίας όπου ο πάσχων παροτρύνεται να διατηρεί το κεφάλι του γερµένο προς τα πίσω. Ωστόσο, αυτή η αντιµετώπιση πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται, καθώς, µε τον τρόπο αυτό, το αίµα καταπίνεται και µπορεί να προκαλέσει έµετο ή πνιγµονή. Μην αφήνετε τον πάσχοντα να φυσήξει τη µύτη του ή γενικότερα να την ερεθίσει µε οποιονδήποτε τρόπο, επειδή η αιµορραγία θα καθυστερήσει περισσότερο να σταµατήσει. ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν αντιληφθείτε ότι το αίµα είναι πολύ αραιό, σαν νερό, ειδικά εάν έχει προηγηθεί τραυµατισµός στο κεφάλι, αναζητήστε άµεσα ιατρική βοήθεια γιατί µπορεί να υποκρύπτεται µια πολύ επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Aliases (separate with |): αιµορραγία από τη µύτη - ρινορραγία
αιµορραγία από το αυτί

Αιµορραγία από το αυτί είναι δυνατόν να προκληθεί από τραυµατισµό που προκάλεσε ρήξη τυµπάνου.

Τι θα δείτε: Απώλεια αίµατος από το αυτί. Εάν η αιτιολογία της αιµορραγίας είναι η ρήξη τυµπάνου, ο πάσχων θα παραπονεθεί για έντονο πόνο στο αυτί σε συνδυασµό µε πονοκέφαλο και ελάττωση της ακοής. Τι πρέπει να κάνετε: Ζητήστε από τον πάσχοντα να γυρίσει το κεφάλι του από την πλευρά του τραυµατισµένου αυτιού, έτσι ώστε το αίµα να πέφτει προς τα κάτω. Αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Τι δεν πρέπει να κάνετε: Μη βουλώνετε το αυτί µε γάζες.

Aliases (separate with |): αιµορραγία από το αυτί
αντιµετώπιση ανοικτών καταγµάτων

Τα κατάγµατα των οστών είναι µια κατάσταση που είναι δυνατόν να συναντήσετε σε περίπτωση τροχαίου ατυχήµατος, αλλά δεν είναι σπάνια σε ειδικές κατηγορίες ανθρώπων, όπως στα παιδιά και στους ηλικιωµένους. Διακρίνουµε δύο κατηγορίες καταγµάτων: Τα ανοικτά κατάγµατα, όπου το άκρο του σπασµένου οστού διαπερνά την επιδερµίδα και τα κλειστά κατάγµατα όπου δεν τη διαπερνά.

Τι θα δείτε: Ανοικτό τραύµα και τµήµα οστού που διαπερνά την επιδερµίδα. Έντονος πόνος στην περιοχή και αδυναµία βάδισης. Μπορεί το τραυµατισµένο σκέλος να είναι παραµορφωµένο σε σχέση µε το άλλο. Τι πρέπει να κάνετε: Καταρχήν πρέπει να αντιµετωπίσετε τη συνοδό αιµορραγία. Με µια καθαρή γάζα ασκήστε πίεση στην περιοχή του τραυµατισµού, χωρίς ωστόσο να αγγίζετε το άκρο του οστού που προεξέχει. Μόλις περιοριστεί η αιµορραγία, τοποθετήστε επιθέµατα γύρω από το άκρο του οστού που προεξέχει σε τέτοιο ύψος ούτως ώστε να µπορείτε να καλύψετε µε γάζα το τραύµα, όχι πολύ σφιχτά, χωρίς να αγγίξετε το οστό και αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Τι δεν πρέπει να κάνετε: Μη µετακινείτε τον πάσχοντα γιατί θα επιβαρύνετε την κατάστασή του. Μη δίνετε τίποτα στον πάσχοντα να φάει ή να πιει, επειδή αργότερα στο νοσοκοµείο µπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί σε γενική αναισθησία. Μην αγγίζετε το οστό και µην προσπαθήσετε να το βάλετε στη θέση του σε καµία περίπτωση.

Aliases (separate with |): αντιµετώπιση ανοικτών καταγµάτων
αντιµετώπιση κλειστών καταγµάτων

Τι θα δείτε: Στην περίπτωση αυτή το σπασµένο άκρο του οστού δε γίνεται αντιληπτό, καθώς δε διαπερνά την επιδερµίδα. Ωστόσο, µπορείτε να παρατηρήσετε παραµόρφωση, πρήξιµο, κοκκίνισµα ή µελάνιασµα. Συνήθως υπάρχει έντονος πόνος που συνοδεύει το κάταγµα. Τι πρέπει να κάνετε: Ουσιαστικά, το µόνο που επιβάλλεται να κάνετε είναι να µεριµνήσετε για την ακινητοποίηση του πάσχοντα µέχρι να φτάσει η ιατρική βοήθεια. Μην επιτρέπετε στον πάσχοντα να µετακινείται και, πολύ περισσότερο, να µετακινεί το τραυµατισµένο σκέλος του. Για καλύτερη ακινητοποίηση του πάσχοντα, µπορείτε να τοποθετήσετε πετσέτες, µαξιλάρια ή ρούχα γύρω από το τραυµατισµένο σκέλος. Αν χρειαστεί να περιµένετε πολλή ώρα, µπορείτε, µε µεγάλη προσοχή, να υποστηρίξετε το τραυµατισµένο σκέλος σε ένα σταθερό σηµείο του σώµατος. Για παράδειγµα, εάν το κάταγµα βρίσκεται στο κάτω άκρο, µπορείτε να επιδέσετε το τραυµατισµένο σκέλος µε το υγιές, τοποθετώντας ένα µαξιλάρι ανάµεσά τους. Τι δεν πρέπει να κάνετε: Μη µετακινείτε τον πάσχοντα. Μην επιτρέπετε στον πάσχοντα να φάει ή να πιει ο,τιδήποτε, καθώς µπορεί να χρειαστεί αργότερα να υποβληθεί σε γενική αναισθησία στο νοσοκοµείο. Μην προσπαθείτε να βάλετε στη θέση του το οστό του παραµορφωµένου σκέλους.

Aliases (separate with |): αντιµετώπιση κλειστών καταγµάτων
Glossary 2.8 uses technologies including PHP and SQL