Anazitisi Nosokomeia Thessalonikis Epikoinwnia Thessgiatro
Eggrafi Melwn  Oroi Xrisis Thessgiatro  Oroi Xrisis

Βασικές αρχές πρώτων βοηθειών

There are 38 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begins with Contains Exact term Sounds like Tick to search all glossaries
All Α Δ Ε Η Κ Λ Μ Ν Ξ Π Σ Τ Υ Χ
Term Definition
αγκίστρι στο δέρμα

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ Αν στο δέρμα έχει χωθεί μόνο η αιχμή του αγκιστριού και όχι το δόντι μπορείτε να το τραβήξετε άφοβα και να το βγάλετε. Αν έχει σφηνωθεί και το δόντι, η αφαίρεση πρέπει να γίνει από ειδικευμένο πρόσωπο. Αν δεν μπορείτε να έχετε αμέσως ιατρική βοήθεια, σπρώξτε το αγκίστρι πιο μέσα, ώστε να διασχίσει μια αβαθή καμπύλη και να βγει η αιχμή του από το δέρμα. Κόψτε το δόντι με πένσα ή τανάλια. Τραβήξτε στη συνέχεια το αγκίστρι προς τα πίσω και βγάλτε το από την τρύπα που είχε ανοίξει μπαίνοντας. Αφού βγάλετε το αγκίστρι, καθαρίστε το τραύμα με σαπούνι και νερό και καλύψτε το με αυτοκόλλητο επίδεσμο ή γάζα. Συμβουλευθείτε γιατρό και περισσότερη περίθαλψη.

ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε αγκίστρι από το πρόσωπο ή από το μάτι. Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε σφηνωμένο αγκίστρι τραβώντας το αντίθετα από την κατεύθυνση που είχε όταν μπήκε.

ΠΡΟΣΟΧΗ Σε κάθε τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο υπάρχει κίνδυνος τετάνου για όσους δεν έχουν κάνει αναμνηστικό αντιτετανικό εμβόλιο τα τελευταία 10 χρόνια.

Aliases (separate with |): αγκίστρι στο δέρμα
αιµορραγία από τη µύτη - ρινορραγία

Η ρινορραγία είναι µια πολύ συχνή κατάσταση, η οποία, ωστόσο, µπορεί να ανησυχήσει τον πάσχοντα, ειδικά εάν η απώλεια αίµατος είναι µεγάλη. Η συνηθέστερη αιτία ρινορραγίας είναι ο τραυµατισµός των αγγείων της µύτης, είτε από φύσηµα της µύτης, είτε από εξωτερικούς χειρισµούς.

Tι θα δείτε: Πολλές φορές η ρινορραγία δε γίνεται αντιληπτή από τον ίδιο τον πάσχοντα αλλά από κάποιον τρίτο. Παρατηρείται απώλεια αίµατος από τη µύτη, η οποία, σε ορισµένες περιπτώσεις, µπορεί να είναι και µεγάλη. Τι πρέπει να κάνετε: Ζητήστε από τον πάσχοντα να διατηρεί το κεφάλι του σκυµµένο προς τα µπροστά. Συµβουλέψτε τον πάσχοντα να πιέσει µε τον αντίχειρα και το δείκτη το µαλακό µέρος της µύτης, ακριβώς κάτω από το κόκαλο για 10 λεπτά. Εάν η αιµορραγία δεν έχει υποχωρήσει µετά την πάροδο των 10 λεπτών, εφαρµόστε πίεση για λίγο µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα. Εάν η αιµορραγία και πάλι δεν ελέγχεται, αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Τι δεν πρέπει να κάνετε: Είναι πολύ διαδεδοµένη η λανθασµένη τακτική αντιµετώπισης της ρινορραγίας όπου ο πάσχων παροτρύνεται να διατηρεί το κεφάλι του γερµένο προς τα πίσω. Ωστόσο, αυτή η αντιµετώπιση πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται, καθώς, µε τον τρόπο αυτό, το αίµα καταπίνεται και µπορεί να προκαλέσει έµετο ή πνιγµονή. Μην αφήνετε τον πάσχοντα να φυσήξει τη µύτη του ή γενικότερα να την ερεθίσει µε οποιονδήποτε τρόπο, επειδή η αιµορραγία θα καθυστερήσει περισσότερο να σταµατήσει. ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν αντιληφθείτε ότι το αίµα είναι πολύ αραιό, σαν νερό, ειδικά εάν έχει προηγηθεί τραυµατισµός στο κεφάλι, αναζητήστε άµεσα ιατρική βοήθεια γιατί µπορεί να υποκρύπτεται µια πολύ επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Aliases (separate with |): αιµορραγία από τη µύτη - ρινορραγία
αιµορραγία από το αυτί

Αιµορραγία από το αυτί είναι δυνατόν να προκληθεί από τραυµατισµό που προκάλεσε ρήξη τυµπάνου.

Τι θα δείτε: Απώλεια αίµατος από το αυτί. Εάν η αιτιολογία της αιµορραγίας είναι η ρήξη τυµπάνου, ο πάσχων θα παραπονεθεί για έντονο πόνο στο αυτί σε συνδυασµό µε πονοκέφαλο και ελάττωση της ακοής. Τι πρέπει να κάνετε: Ζητήστε από τον πάσχοντα να γυρίσει το κεφάλι του από την πλευρά του τραυµατισµένου αυτιού, έτσι ώστε το αίµα να πέφτει προς τα κάτω. Αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Τι δεν πρέπει να κάνετε: Μη βουλώνετε το αυτί µε γάζες.

Aliases (separate with |): αιµορραγία από το αυτί
αντιµετώπιση ανοικτών καταγµάτων

Τα κατάγµατα των οστών είναι µια κατάσταση που είναι δυνατόν να συναντήσετε σε περίπτωση τροχαίου ατυχήµατος, αλλά δεν είναι σπάνια σε ειδικές κατηγορίες ανθρώπων, όπως στα παιδιά και στους ηλικιωµένους. Διακρίνουµε δύο κατηγορίες καταγµάτων: Τα ανοικτά κατάγµατα, όπου το άκρο του σπασµένου οστού διαπερνά την επιδερµίδα και τα κλειστά κατάγµατα όπου δεν τη διαπερνά.

Τι θα δείτε: Ανοικτό τραύµα και τµήµα οστού που διαπερνά την επιδερµίδα. Έντονος πόνος στην περιοχή και αδυναµία βάδισης. Μπορεί το τραυµατισµένο σκέλος να είναι παραµορφωµένο σε σχέση µε το άλλο. Τι πρέπει να κάνετε: Καταρχήν πρέπει να αντιµετωπίσετε τη συνοδό αιµορραγία. Με µια καθαρή γάζα ασκήστε πίεση στην περιοχή του τραυµατισµού, χωρίς ωστόσο να αγγίζετε το άκρο του οστού που προεξέχει. Μόλις περιοριστεί η αιµορραγία, τοποθετήστε επιθέµατα γύρω από το άκρο του οστού που προεξέχει σε τέτοιο ύψος ούτως ώστε να µπορείτε να καλύψετε µε γάζα το τραύµα, όχι πολύ σφιχτά, χωρίς να αγγίξετε το οστό και αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Τι δεν πρέπει να κάνετε: Μη µετακινείτε τον πάσχοντα γιατί θα επιβαρύνετε την κατάστασή του. Μη δίνετε τίποτα στον πάσχοντα να φάει ή να πιει, επειδή αργότερα στο νοσοκοµείο µπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί σε γενική αναισθησία. Μην αγγίζετε το οστό και µην προσπαθήσετε να το βάλετε στη θέση του σε καµία περίπτωση.

Aliases (separate with |): αντιµετώπιση ανοικτών καταγµάτων
αντιµετώπιση κλειστών καταγµάτων

Τι θα δείτε: Στην περίπτωση αυτή το σπασµένο άκρο του οστού δε γίνεται αντιληπτό, καθώς δε διαπερνά την επιδερµίδα. Ωστόσο, µπορείτε να παρατηρήσετε παραµόρφωση, πρήξιµο, κοκκίνισµα ή µελάνιασµα. Συνήθως υπάρχει έντονος πόνος που συνοδεύει το κάταγµα. Τι πρέπει να κάνετε: Ουσιαστικά, το µόνο που επιβάλλεται να κάνετε είναι να µεριµνήσετε για την ακινητοποίηση του πάσχοντα µέχρι να φτάσει η ιατρική βοήθεια. Μην επιτρέπετε στον πάσχοντα να µετακινείται και, πολύ περισσότερο, να µετακινεί το τραυµατισµένο σκέλος του. Για καλύτερη ακινητοποίηση του πάσχοντα, µπορείτε να τοποθετήσετε πετσέτες, µαξιλάρια ή ρούχα γύρω από το τραυµατισµένο σκέλος. Αν χρειαστεί να περιµένετε πολλή ώρα, µπορείτε, µε µεγάλη προσοχή, να υποστηρίξετε το τραυµατισµένο σκέλος σε ένα σταθερό σηµείο του σώµατος. Για παράδειγµα, εάν το κάταγµα βρίσκεται στο κάτω άκρο, µπορείτε να επιδέσετε το τραυµατισµένο σκέλος µε το υγιές, τοποθετώντας ένα µαξιλάρι ανάµεσά τους. Τι δεν πρέπει να κάνετε: Μη µετακινείτε τον πάσχοντα. Μην επιτρέπετε στον πάσχοντα να φάει ή να πιει ο,τιδήποτε, καθώς µπορεί να χρειαστεί αργότερα να υποβληθεί σε γενική αναισθησία στο νοσοκοµείο. Μην προσπαθείτε να βάλετε στη θέση του το οστό του παραµορφωµένου σκέλους.

Aliases (separate with |): αντιµετώπιση κλειστών καταγµάτων
δάγκωµα φιδιού

Στην Ελλάδα το κατεξοχήν δηλητηριώδες φίδι είναι η οχιά. Δαγκώµατα φιδιού είναι δυνατό να συµβούν κατά κύριο λόγο στην ύπαιθρο, αλλά, αντίθετα µε τη γενική αίσθηση, σπάνια είναι πολύ επικίνδυνα.

Παρόλα αυτά, σε µεγάλο µέρος του πληθυσµού κυριαρχούν λανθασµένες πεποιθήσεις σχετικά µε την αντιµετώπιση ενός δαγκώµατος από φίδι οι οποίες είναι δυνατό να προκαλέσουν τελικά µεγαλύτερη βλάβη.

Τι πρέπει να κάνετε: Καθησυχάστε τον πάσχοντα, ο οποίος µπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση έντονου στρες. Πλύνετε το τραύµα µε σαπούνι και νερό και καλύψτε µε αποστειρωµένη γάζα. Μέχρι να φτάσει η ιατρική βοήθεια, προσπαθείτε να κρατάτε το τραυµατισµένο σκέλος κάτω από το επίπεδο της καρδιάς. Εάν το φίδι είναι νεκρό, µεριµνήστε για τη µεταφορά του προκειµένου να αναγνωριστεί το είδος του και να χορηγηθεί στον πάσχοντα το αντίστοιχο αντίδοτο. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, σηµειώστε την περιγραφή του φιδιού. Παρακολουθείτε συνεχώς την αναπνοή και το σφυγµό του πάσχοντα και να είστε έτοιµοι να ξεκινήσετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΑ) εάν χρειαστεί. Τι δεν πρέπει να κάνετε: Μην εφαρµόζετε περίδεση, δηλαδή µη δένετε σφιχτά πάνω από το τραύµα, γιατί αυτό µπορεί να προκαλέσει ακόµη και νέκρωση του σκέλους. Μην ανοίγετε το τραύµα µε µαχαίρι. Μη ρουφάτε το δηλητήριο. Είναι επικίνδυνο για εσάς ενώ ελάχιστα προσφέρει στον πάσχοντα. ΠΡΟΣΟΧH: Έχετε πάντα υπόψη σας ότι το δηλητήριο του φιδιού παραµένει ενεργό ακόµη και µετά το θάνατό του.

δαγκώµατα

Εξαιτίας του µεγάλου αριθµού των αδέσποτων ζώων, τα δαγκώµατα από αυτά αποτελούν πάντα µια πιθανότητα. Εκτός από το σοβαρό τραυµατισµό που µπορεί να προκληθεί από ένα µεγαλόσωµο ζώο, ακόµη και το δάγκωµα ενός µικρού ζώου κρύβει τον κίνδυνο της µόλυνσης ή της µετάδοσης κάποιας ασθένειας όπως λύσσας, τετάνου ή ηπατίτιδας.

Τι πρέπει να κάνετε: Εάν το δάγκωµα έχει προκαλέσει σοβαρό τραυµατισµό, άµεσος στόχος σας είναι να περιορίσετε την αιµορραγία. Εάν το τραύµα είναι επιφανειακό, ξεπλύνετέ το καλά µε σαπούνι και ζεστό νερό και στη συνέχεια καλύψτε το µε αποστειρωµένη γάζα. Eνδείξεις µόλυνσης του τραύµατος: Έντονος πόνος ο οποίος δεν υποχωρεί. Κοκκινίλα και πρήξιµο στην περιοχή. Πρήξιµο των αδένων κοντά στο σηµείο του τραύµατος, στο λαιµό, στις µασχάλες ή στους βουβώνες. ΠΡΟΣΟΧH: Εάν θεωρείτε ότι το ζώο είναι ύποπτο για λύσσα, πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια της αστυνοµίας για τη σύλληψη του ζώου και την εξέτασή του από ειδικό. Στην περίπτωση αυτή, ο πάσχων πρέπει να κάνει αντιλυσσικό ορό.

δηλητήρια που έχουν καταποθεί-Φάρμακα

Οι δηλητηριάσεις από διάφορες χηµικές ουσίες που φυλάσσονται για ειδικές χρήσεις, καθώς και οι δηλητηριάσεις από φάρµακα λόγω υπερβολικής δόσης, αποτελούν ένα συχνό φαινόµενο, κυρίως στις µικρότερες ηλικίες.

Τι πρέπει να κάνετε: Ξαπλώστε τον πάσχοντα και ελέγξτε την αναπνοή και το σφυγµό του. Να είστε έτοιµοι να ξεκινήσετε ΚΑΑ εάν χρειαστεί. Εάν ο πάσχων κάνει εµετό, βάλτε τον σε στάση ανάνηψης για να αποφύγετε την πνιγµονή. Συλλέξτε στοιχεία σχετικά µε την ουσία ή το φάρµακο που καταπόθηκε, όπως εναποµείναντα χάπια, µπουκαλάκια φαρµάκου κ.λπ. Θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιµα στους γιατρούς που θα αντιµετωπίσουν το περιστατικό. Τι δεν πρέπει να κάνετε: Ποτέ µην προκαλείτε έµετο. Είναι πιθανό να προκαλέσετε µεγαλύτερη βλάβη. Προσοχή:Εάν υπάρχουν χηµικές ουσίες πιθανά επικίνδυνες στο στόµα του πάσχοντα και πρέπει να του κάνετε τεχνητή αναπνοή, χρησιµοποιήστε το ειδικό προστατευτικό κάλυµµα προσώπου για τεχνητή αναπνοή, το οποίο είναι καλό να έχετε πάντοτε µαζί σας.

διάσειση

Διάσειση είναι ο τραυµατισµός του εγκεφάλου µετά από βίαιη πρόσκρουσή του στα τοιχώµατα του κρανίου. Αποτελεί συχνή κατάσταση σε τροχαία ατυχήµατα και είναι δυνατόν να υποκρύπτει κάταγµα του κρανίου ή τραυµατισµό του αυχένα και γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή.

Τι θα δείτε: Μικρής διάρκειας απώλεια των αισθήσεων. Μόλις ο πάσχων συνέλθει µπορεί να αναφέρει ήπιο πονοκέφαλο, ελαφριά ζάλη ή ακόµα και απώλεια µνήµης σχετικά µε τα γεγονότα αµέσως πριν το ατύχηµα. Τι πρέπει να κάνετε: Τοποθετήστε τον πάσχοντα σε στάση ανάνηψης και παρακολουθείτε συνεχώς την αναπνοή και το σφυγµό µέχρι να φτάσει η ιατρική βοήθεια. Να είστε έτοιµοι να ξεκινήσετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΑ) εάν χρειαστεί. Ακόµη και εάν ο πάσχων συνέλθει πλήρως και αισθάνεται καλά, συµβουλέψτε τον να αναζητήσει ιατρική βοήθεια προληπτικά. Τι δεν πρέπει να κάνετε: Μη µετακινείτε τον πάσχοντα, υπάρχει πιθανότητα να υποκρύπτεται τραυµατισµός του κρανίου ή του αυχένα. Μη δίνετε στον πάσχοντα τίποτα να φάει ή να πιει επειδή µπορεί αργότερα να χρειαστεί να υποβληθεί σε γενική αναισθησία. Σηµεία αυξηµένου κινδύνου για σοβαρή εγκεφαλική βλάβη: Έντονος πονοκέφαλος, ναυτία ή έµετος. Το άτοµο µπορεί να φαίνεται συγχυσµένο και αποπροσανατολισµένο και µπορεί να µπερδεύει τα λόγια του. Απώλεια αίµατος ή υγρού από τα αυτιά. Θολή ή διπλή όραση. Οι κόρες των µατιών δεν είναι ίσες µεταξύ τους. Αδυναµία ή παράλυση της µιας πλευράς του σώµατος. Δύσκολη και θορυβώδης αναπνοή. Ο πάσχων δε συνέρχεται µετά από πάροδο τριών λεπτών.

εγκεφαλικό επεισόδιο

Το εγκεφαλικό επεισόδιο οφείλεται στην απότοµη απόφραξη µιας αρτηρίας που δίνει αίµα σε µια περιοχή του εγκεφάλου. Εµφανίζονται συχνότερα στις µεγαλύτερες ηλικίες και µπορεί να είναι θανατηφόρα εάν είναι µεγάλα, αλλά µπορεί να υπάρξει και πλήρης αποκατάσταση εάν είναι πιο περιορισµένα.

Τι θα δείτε: Αδυναµία ή παράλυση πιθανώς από τη µία πλευρά του σώµατος. Ο πάσχων δεν µπορεί να µιλήσει ή µπερδεύει τα λόγια του. Σύγχυση. Ο πάσχων µοιάζει µε µεθυσµένο. Απότοµος δυνατός πονοκέφαλος. Ακούσια απώλεια ούρων και κοπράνων. Απώλεια των αισθήσεων. Τι πρέπει να κάνετε: Εάν ο πάσχων έχει τις αισθήσεις του, βοηθήστε τον να ξαπλώσει και καθησυχάστε τον µέχρι να φτάσει η ιατρική βοήθεια. Εάν δυσκολεύεται να µιλήσει, µην τον κουράζετε µε συζητήσεις. Εάν ο πάσχων είναι αναίσθητος, παρακολουθείτε την αναπνοή και το σφυγµό του κάθε 10 λεπτά και να είστε έτοιµοι να ξεκινήσετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΑ) εάν χρειαστεί.

εισπνοή δηλητηριωδών αερίων

Η εισπνοή αερίων ή καπνού εκτός από το ότι πολλές φορές είναι θανατηφόρα, μπορεί να προκαλέσει ασφυξία επειδή οι πνεύμονες δεν τροφοδοτούνται με επαρκείς ποσότητες οξυγόνου. Ο πιο συχνός τρόπος δηλητηρίασης από αέριο είναι το μονοξείδιο του άνθρακα. Οι περισσότεροι θάνατοι ανθρώπων σε σπίτια που είχαν πάρει φωτιά προκλήθηκαν από εισπνοή καπνού.

Τι θα δείτε Μελανιασμένο δέρμα. Δύσκολη ή θορυβώδης αναπνοή. Βήχας ή λαχάνιασμα. Έντονος πονοκέφαλος. Κατάσταση σοκ. Ίλιγγος. Απώλεια συνείδησης. Γρήγορος σφυγμός.

Τι πρέπει να κάνετε Καλέστε αμέσως ιατρική βοήθεια ή και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο. Πριν μπείτε στο χώρο βεβαιωθείτε ότι αυτός είναι ασφαλής και αερίζεται επαρκώς. Αν μπείτε σε ένα χώρο γεμάτο δηλητηριώδη αέρια, πρώτα ανοίξτε τις πόρτες και τα παράθυρα. Μετακινείστε τον ασθενή στον καθαρό αέρα, εφόσον αυτό είναι δυνατόν να γίνει με ασφάλεια. Ηρεμήστε και εμψυχώστε τον ασθενή, εφόσον έχει τις αισθήσεις του. Ελέγξτε την αναπνοή και το σφυγμό του θύματος και ξεκινήστε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΑ) εάν είναι απαραίτητο. Αν αναπνέει, διευκολύνετε την αναπνοή του, χαλαρώνοντας οποιοδήποτε ρούχο μπορεί να τον σφίγγει. Επειδή ενδέχεται να κάνει εμετό, γυρίστε το κεφάλι του θύματος στο πλάι, προκειμένου η αναπνευστική οδός να παραμείνει ανοιχτή. Αν το θύμα έχει ρίγη ή κρυώνει, σκεπάστε το με μια κουβέρτα. Περιποιηθείτε τυχόν εγκαύματα ή άλλα τραύματα.

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ Μην προσπαθήσετε να σώσετε τα θύματα με κίνδυνο τη δική σας ζωή. Καλέστε βοήθεια.

ελαφρά εγκαύματα

Ελαφρά επιφανειακά εγκαύµατα συµβαίνουν συχνά και ιδιαίτερα στα µικρά παιδιά. Η αντιµετώπισή τους είναι απλή και γενικά δεν εµπνέουν ανησυχία.

Τι πρέπει να κάνετε: Βάλτε το τραύµα κάτω από τη βρύση και ξεπλύνετέ το µε δροσερό νερό, χωρίς µεγάλη πίεση, για αρκετό χρονικό διάστηµα, τουλάχιστον για 10 λεπτά. Καλύψτε το έγκαυµα µε αποστειρωµένη γάζα και στερεώστε όχι σφιχτά. Τι δεν πρέπει να κάνετε: Εάν δηµιουργηθεί φουσκάλα, µην την σπάσετε. Μη βάζετε πάνω στην πληγή βούτυρο, κρέµες ή άλλα λιπαρά υλικά γιατί µπορεί να προκαλέσετε µεγαλύτερη βλάβη. Μη χρησιµοποιήσετε βαµβάκι για να καθαρίσετε το έγκαυµα γιατί θα κολλήσει πάνω στην πληγή.

εξαρθρώσεις άνω και κάτω άκρων

Τα πιο συνηθισμένα σημεία εξάρθρωσης είναι ο ώμος, ο αγκώνας, το άκρο της κλείδας και ο γοφός. Χαρακτηρίζονται από έντονο πόνο και σαφή δυσμορφία. Παρατηρούνται συνήθως στους νέους που αθλούνται αλλά και μετά από βίαιες κινήσεις. Σε κάποιους ασθενείς, μετά την πρώτη φορά το φαινόμενο μπορεί να επαναλαμβάνεται συχνά, γιατί προκαλείται ρήξη του θύλακα της άρθρωσης καθώς και πολλών συνδέσμων που δύσκολα επουλώνονται εντελώς.

Τι θα δείτε -Ευαισθησία στην περιοχή. -Πρήξιμο. -Δυνατός πόνος. -Μούδιασμα. -Ανώμαλο σχήμα πάνω στην άρθρωση. -Αδυναμία κίνησης.

Τι να κάνετε Αν η εξάρθρωση συμβαίνει στην κλείδα, συνιστάται η ακινητοποίησή του με ανάρτηση από τον αυχένα είτε με επίδεση πάνω στο θώρακα.

Σε περίπτωση εξάρθρωσης του ώμου, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στο βραχίονα και το θώρακα και κάντε επίδεση πάνω στο θωρακικό τοίχωμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί ή όσο το δυνατόν ανώδυνη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Σε κάθε περίπτωση βάλτε τον πάσχοντα σε άνετη θέση και οδηγήστε τον στο νοσοκομείο.

Τι να μην κάνετε Μην προσπαθείτε να βάλετε το κόκαλο στη θέση του.

ηλεκτροπληξία-Εγκαύματα από ηλεκτρικό ρεύμα

Η επαφή µε το ηλεκτρικό ρεύµα είναι πολύ επικίνδυνη γιατί εκτός από εγκαύµατα µπορεί να προκαλέσει ακόµη καρδιακή ανακοπή και εσωτερικές βλάβες. Επίσης, χρειάζεται ειδική προσέγγιση και αντιµετώπιση από το διασώστη, ώστε να µη τεθεί σε κίνδυνο η σωµατική του ακεραιότητα.

Τι πρέπει να κάνετε: Καταρχήν βεβαιωθείτε ότι το θύµα δε βρίσκεται ακόµη σε επαφή µε την πηγή του ηλεκτρικού ρεύµατος. Εάν συµβαίνει κάτι τέτοιο, φροντίστε να κλείσετε το γενικό προτού προσεγγίσετε το θύµα. Μην αγγίζετε το θύµα εάν είναι ακόµη σε επαφή µε το ηλεκτρικό ρεύµα γιατί θα διαπεράσει και το δικό σας σώµα. Εάν δεν µπορείτε για κάποιο λόγο να κλείσετε το γενικό, προσπαθήστε να το αποµακρύνετε χωρίς να το αγγίξετε, χρησιµοποιώντας για παράδειγµα ένα ξύλινο κοντάρι ή κάποιο άλλο κακό αγωγό του ηλεκτρισµού. Προστατέψτε τον εαυτό σας όπως µπορείτε, βάζοντας λαστιχένια γάντια ή παπούτσια. Ξεπλύνετε το έγκαυµα µε άφθονο δροσερό νερό, τουλάχιστον για 10 λεπτά. Καλύψτε το έγκαυµα µε αποστειρωµένη γάζα. Παρακολουθείτε διαρκώς την αναπνοή και το σφυγµό του πάσχοντος και να είστε έτοιµοι να ξεκινήσετε ΚΑΑ εάν χρειαστεί. Τι δεν πρέπει να κάνετε: Μην πλησιάσετε το θύµα εάν δεν είστε βέβαιος ότι έχει διακοπεί η επαφή µε την πηγή του ηλεκτρικού ρεύµατος. Μη χρησιµοποιήσετε βαµβάκι για να καθαρίσετε το έγκαυµα γιατί θα κολλήσει επάνω στο τραύµα.

ηµικρανία

Η ηµικρανία είναι ένας ιδιαίτερος τύπος πονοκεφάλου ο οποίος εµφανίζεται χωρίς συγκεκριµένη αιτία σε ορισµένα άτοµα και είναι ιδιαίτερα ενοχλητική. Πολύ σπάνια µπορεί να είναι ενδεικτική µιας σοβαρής κατάστασης, όπως για παράδειγµα ενός εγκεφαλικού όγκου.

Tι θα δείτε: Ο πάσχων, πολλές φορές, αντιλαµβάνεται την έναρξη της ηµικρανίας. Ο πόνος είναι έντονος και µπορεί να εντοπίζεται µόνο στη µια πλευρά του κεφαλιού. Ο πάσχων δεν ανέχεται το έντονο φως ή το θόρυβο. Μπορεί να συνυπάρχει ναυτία και έµετος. Τι πρέπει να κάνετε: Η αντιµετώπιση είναι όµοια µε αυτή του τυπικού πονοκεφάλου.

κατάγµατα κρανίου και σπονδυλικής στήλης

Ειδική περίπτωση κατάγµατος αποτελούν τα κατάγµατα του κρανίου και της σπονδυλικής στήλης. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, εξαιτίας του υποκείµενου τραυµατισµού. Έτσι, το κάταγµα του κρανίου αφενός υποδηλώνει τραυµατισµό του εγκεφάλου, αφετέρου υπάρχει ο κίνδυνος απόφραξης των αναπνευστικών οδών και αδυναµία αναπνοής. Το κάταγµα της σπονδυλικής στήλης µπορεί να υποδηλώνει τραυµατισµό του νωτιαίου µυελού, γεγονός το οποίο µπορεί να προκαλέσει σηµαντικές νευρολογικές διαταραχές.

Τι πρέπει να κάνετε: Σε κάταγµα του κρανίου, διατηρείτε τον πάσχοντα ακίνητο και παρατηρείτε συνεχώς για σηµεία δυσκολίας στην αναπνοή. Εάν παρουσιαστούν τέτοια σηµεία, τοποθετήστε τον ασθενή σε θέση ανάνηψης µέχρι να φτάσει η ιατρική βοήθεια. Μην εφαρµόσετε επίδεση στο πρόσωπο. Σε κάταγµα της σπονδυλικής στήλης, διατηρείτε τον πάσχοντα ακίνητο, προσέχοντας ιδιαίτερα να µη µετακινείται ο αυχένας, µέχρι να φτάσει η ιατρική βοήθεια. Εάν χρειαστεί να ξεκινήσετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΑ), γυρίστε το κεφάλι προς τα πίσω πολύ πιο ήπια απ’ ό,τι σε άλλη περίπτωση.

κολπορραγία

Η κολπική αιµορραγία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εµµηνορρυσία. Ωστόσο, µπορεί να αποτελεί ένδειξη αποβολής ή άσκησης σεξουαλικής βίας.

Τι πρέπει να κάνετε: Δώστε στη γυναίκα σερβιέτες ή καθαρά ρούχα για την ατοµική της υγιεινή. Να είστε ιδιαίτερα διακριτικοί στις ερωτήσεις σας και ευαίσθητοι στη συναισθηµατική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Είναι πιθανό να µην αισθάνεται άνετα στην παρουσία ενός άντρα, εποµένως καλό θα ήταν να αναζητηθεί η παρουσία και συνδροµή µιας άλλης γυναίκας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν η γυναίκα έχει υποστεί βιασµό, συµβουλέψτε την διακριτικά να αποφύγει να πλυθεί ή να χρησιµοποιήσει την τουαλέτα µέχρι να πραγµατοποιηθεί η ιατροδικαστική εξέταση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν αντιληφθείτε ότι το αίµα είναι πολύ αραιό, σαν νερό, ειδικά εάν έχει προηγηθεί τραυµατισµός στο κεφάλι, αναζητήστε άµεσα ιατρική βοήθεια γιατί µπορεί να υποκρύπτεται µια πολύ επείγουσα ιατρική κατάσταση.

κρυοπαγήματα

Τα κρυοπαγήματα εμφανίζονται σε συνθήκες παγετού και συχνά όταν υπάρχει ξηρασία με άνεμο. Οι ιστοί των άκρων παγώνουν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της αισθητικότητας στην περιοχή και τελικά σε γάγγραινα.

Στην αρχή ο ασθενής εμφανίζει αίσθημα "τσιμπημάτων βελόνας". Στη συνέχεια υπάρχει ωχρότητα, μούδιασμα, σκλήρυνση και ακαμψία του δέρματος. Το χρώμα της προσβεβλημένης περιοχής μεταβάλλεται: αρχικά είναι άσπρο, στη συνέχεια με κηλίδες και μπλε και τέλος μαύρο, ενώ κατά την αποκατάσταση γίνεται κόκκινο, ζεστό, επώδυνο και εμφανίζει φλύκταινες.

Τι πρέπει να κάνετε; -Aφαιρέστε πολύ προσεκτικά γάντια, δαχτυλίδια και άλλα αντικείμενα που μπορεί να σφίγγουν το μέλος και ζεστάνετε την περιοχή με τα χέρια σας ή στη μασχάλη του πάσχοντος, χωρίς όμως να την τρίβετε. -Μεταφέρετε τον πάσχοντα σε ζεστό περιβάλλον. -Τοποθετήστε το μέλος που πάσχει σε ζεστό νερό, στεγνώστε το και καλύψτε το με μια χνουδωτή πετσέτα. Ανυψώστε και υποστηρίξτε το άκρο για να μειώσετε το πρήξιμο και μεταφέρετε τον ασθενή στο νοσοκομείο.

λόξυγγας

Ο λόξυγγας αποτελεί µια πολύ συχνή κατάσταση που οφείλεται σε συσπάσεις του διαφράγµατος, δηλαδή του µυός που βρίσκεται κάτω από τους πνεύµονες. Συνήθως, διαρκεί µικρό χρονικό διάστηµα και υποχωρεί από µόνος του, αλλά σε µερικές περιπτώσεις µπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικός ή να µας φέρει σε δύσκολη θέση.

Τι πρέπει να κάνετε: - Συµβουλέψτε το άτοµο να κρατήσει την ανάσα του όσο περισσότερο µπορεί. - Εάν αυτό δεν έχει αποτέλεσµα, δώστε του µια χαρτοσακούλα και ενθαρρύνετέ το να αναπνέει µέσα σε αυτήν. - Εάν ο λόξυγγας επιµένει για περισσότερο από λίγες ώρες, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

Aliases (separate with |): λόξυγγας
μεγάλη εξωτερική αιµορραγία

Η µεγάλη εξωτερική αιµορραγία, που µπορεί να είναι αποτέλεσµα ενός σοβαρού τροχαίου ατυχήµατος, µπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του τραυµατισµένου ατόµου αλλά η έγκαιρη παροχή των σωστών πρώτων βοηθειών µπορεί να το σώσει. Μια µεγάλη αιµορραγία µπορεί να είναι ιδιαίτερα τροµακτική για εσάς αλλά αν παραµείνετε ψύχραιµοι και ακολουθήσετε ορισµένους απλούς κανόνες, η βοήθεια που θα προσφέρετε θα είναι πολύ σηµαντική.

Τι θα δείτε: Εµφανές τραύµα στο οποίο οφείλεται η απώλεια αίµατος. Ο ασθενής µπορεί να είναι ωχρός και κάθιδρος, ενώ µπορεί να παραπονείται για αίσθηµα ζάλης και αδυναµίας. Ο σφυγµός του ασθενούς είναι αδύναµος και ίσως να ψηλαφάται δύσκολα. Εάν η απώλεια αίµατος είναι µεγάλη, ο ασθενής µπορεί να έχει χάσει τις αισθήσεις του. Τι πρέπει να κάνετε: Εάν η πληγή είναι καλυµµένη, αφαιρέστε τα ρούχα µε όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις ή και κόβοντάς τα. Εφαρµόστε άµεση πίεση πάνω από το τραύµα, χρησιµοποιώντας ένα καθαρό ύφασµα ή ό,τι άλλο υπάρχει διαθέσιµο. Αυτό θα περιορίσει την αιµορραγία. Σηκώστε το τραυµατισµένο µέλος ψηλά, πάνω από το επίπεδο της καρδιάς. Αυτό θα περιορίσει ακόµη περισσότερο την απώλεια αίµατος. Βοηθήστε τον πάσχοντα να ξαπλώσει. Αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Όταν η αιµορραγία υποχωρήσει, τυλίξτε την πληγή µε αποστειρωµένο επίδεσµο, όχι υπερβολικά σφιχτά αλλά οπωσδήποτε σταθερά. Εάν ο επίδεσµος εµποτιστεί µε αίµα, τυλίξτε νέο επίδεσµο γύρω από τον προηγούµενο, χωρίς να τον αφαιρέσετε. Να είστε συνεχώς έτοιµος µήπως χρειαστεί να ξεκινήσετε αναζωογόνηση. Τι δεν πρέπει να κάνετε: Μην εφαρµόζετε περίδεση, δηλαδή µη δένετε σφιχτά ψηλότερα από το σηµείο της αιµορραγίας µε σκοπό να τη σταµατήσετε, γιατί αυτό είναι δυνατό να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στους ιστούς. ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι πολύ σηµαντικό να προστατέψετε τον εαυτό σας. Φορέστε πλαστικά γάντια µιας χρήσης, τα οποία πρέπει να υπάρχουν πάντα στο φαρµακείο του αυτοκινήτου σας, πλύνετε καλά τα χέρια σας µε σαπούνι και νερό πριν έρθετε σε επαφή µε τον τραυµατισµένο και, εάν έχετε πληγές ή αµυχές στα χέρια σας, καλύψτε τις µε λευκοπλάστ.

μέθη και κατάχρηση ουσιών

ΜΕΘΗ Ένα άτοµο που βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ κινδυνεύει αφενός από ασφυξία, σε περίπτωση εµεσµάτων που αποφράσσουν τις αεροφόρες οδούς και αφετέρου από υποθερµία. Υπάρχει, επίσης, το ενδεχόµενο το άτοµο να προκαλέσει το ίδιο βλάβη στον εαυτό του, λόγω του µειωµένου πνευµατικού επιπέδου του για όσο χρονικό διάστηµα παραµένει σ’ αυτήν την κατάσταση.

Τι πρέπει να κάνετε: - Εάν το άτοµο κάνει εµετό, τοποθετήστε το αµέσως σε στάση ανάνηψης, για να αποφύγετε τον κίνδυνο πνιγµονής. - Κρατήστε το άτοµο ζεστό, τυλίγοντάς το µε µια κουβέρτα. - Παρακολουθείτε συνεχώς την αναπνοή και το σφυγµό του και να είστε έτοιµοι να ξεκινήσετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΑ) εάν χρειαστεί.

Aliases (separate with |): μέθη και κατάχρηση ουσιών
μικρά τραύµατα

Οι µικρής έκτασης τραυµατισµοί είναι συχνό φαινόµενο, ειδικά σε παιδιά. Η σωστή περιποίησή τους είναι πολύ σηµαντική προκειµένου να αποφευχθούν µολύνσεις ή άλλες επιπλοκές.

Τι πρέπει να κάνετε: - Πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας προτού ασχοληθείτε µε την περιποίηση του τραύµατος. Εάν υπάρχουν, φορέστε γάντια µιας χρήσης. - Εάν το τραύµα είναι βρώµικο, ξεπλύνετέ το βάζοντάς το κάτω από τρεχούµενο καθαρό νερό. Εάν ο ασθενής δεν έχει επαναλάβει πρόσφατα την αναµνηστική δόση του αντιτετανικού εµβολίου, συµβουλέψτε τον να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. - Εάν υπάρχει αιµορραγία, σηκώστε το τραυµατισµένο σκέλος ψηλά, πάνω από το επίπεδο της καρδιάς. - Καλύψτε µε καθαρή γάζα.

Τι δεν πρέπει να κάνετε: - Αποφύγετε την άµεση επαφή µε την πληγή, ειδικά εάν έχετε πληγές ή εκδορές στα χέρια σας. - Εάν υπάρχει ενσφηνωµένο µεγάλο ξένο σώµα µέσα στην πληγή, µην επιχειρήσετε να το αφαιρέσετε. Αντιµετωπίστε την αιµορραγία και κατόπιν αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

Aliases (separate with |): μικρά τραύµατα
ναυτία

Συμβαίνει συχνά σε άτομα με σχετική ευαισθησία, κατά τη διάρκεια ταξιδιών με αυτοκίνητο, πλοίο ή αεροπλάνο και μερικές φορές σε καταστάσεις έντονου άγχους και πανικού.

Τι θα δείτε Αστάθεια, λόγω του αισθήματος ότι όλα γυρίζουν. Εμετός. Βουητό στα αυτιά ή αίσθημα κενού. Μερικές φορές πόνος ή ενόχληση από τα αυτιά.

Τι πρέπει να κάνετε Βοηθείστε τον πάσχοντα να καθίσει ή να ξαπλώσει. Το φύσημα με αέρα μπορεί να βοηθήσει. Κατά τη διάρκεια ταξιδιού προτείνετε στον πάσχοντα να κοιτάξει μακριά στον ορίζοντα. Η λήψη φαρμάκων για τη ναυτία μπορεί να βοηθήσει, αλλά πρέπει να λαμβάνονται εκ των προτέρων. Μείνετε με τον πάσχοντα μέχρι να αισθανθεί καλύτερα, επειδή τα συμπτώματα μπορεί να παραμείνουν για λίγη ώρα και μετά το ταξίδι. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν χωρίς προφανή αιτία, συμβουλεύστε τον πάσχοντα να επισκεφτεί γιατρό. Ζητείστε ιατρική βοήθεια αν υπάρχουν συμπτώματα φλεγμονής στο αυτί.

ΠΡΟΣΟΧΗ Η ναυτία συχνά προέρχεται από πρόβλημα στα αυτιά, λόγω διαταραχής του εσωτερικού συστήματος των αυτιών που ελέγχει την ισορροπία.

ξένα σώµατα στο δέρµα

Μικρές αγκίδες, συνήθως κοµµάτια ξύλου ή γυαλιού, µπορούν να ενσφηνωθούν στο δέρµα και να προκαλέσουν µια όχι επικίνδυνη, αλλά ωστόσο ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση. Ιδιαίτερη σηµασία πρέπει να δίδεται στην αποφυγή της µόλυνσης.

Τι πρέπει να κάνετε: Καθαρίστε το τραύµα προσεκτικά, χρησιµοποιώντας σαπούνι και ζεστό νερό. Πάρτε ένα τσιµπιδάκι των φρυδιών και περάστε την άκρη του πάνω από φλόγα για να το αποστειρώσετε. Στη συνέχεια, πιάστε προσεκτικά µε αυτό το άκρο της αγκίδας που είναι ορατό στο δέρµα και τραβήξτε το προς τα έξω. Πιέστε λίγο τα χείλη του τραύµατος για να εξέλθει µικρή ποσότητα αίµατος. Πλύνετε το τραύµα µε σαπούνι και ζεστό νερό και καλύψτε µε αποστειρωµένη γάζα. Εάν ο πάσχων δεν έχει εµβολιαστεί για τέτανο ή εάν έχει περάσει µεγάλο χρονικό διάστηµα από την τελευταία δόση, συµβουλέψτε τον να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Τι δεν πρέπει να κάνετε: Εάν η αγκίδα έχει µπει βαθιά µέσα στο δέρµα και το άκρο της δεν προεξέχει στην επιδερµίδα, µην προσπαθήσετε να τη βγάλετε και µη σκαλίζετε το τραύµα µε αιχµηρά αντικείµενα για να την αποκαλύψετε. Αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

ξένα σώµατα στο µάτι

Μικρά σώµατα, όπως σωµατίδια σκόνης ή βλεφαρίδες, είναι δυνατόν να κολλήσουν πάνω στο λευκό του µατιού, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό. Η αφαίρεσή τους δεν είναι δύσκολη µε την προϋπόθεση ότι δεν είναι ενσφηνωµένα.

Τι θα δείτε: Το άτοµο παραπονείται για δυσφορία στο µάτι ή ακόµη και πόνο. Το µάτι κοκκινίζει και δακρύζει, ενώ ο ασθενής ανοιγοκλείνει συνεχώς τα βλέφαρά του. Μπορεί να υπάρχει και θόλωση της όρασης.

Τι πρέπει να κάνετε: Μην αφήνετε το άτοµο να τρίβει το µάτι του ή να το αγγίζει µε τα δάκτυλά του, καθώς µπορεί να προκαλέσει µεγαλύτερη ζηµιά ή να το µολύνει. Χρησιµοποιώντας τον αντίχειρα και το δείκτη σας, ανοίξτε απαλά τα βλέφαρα και αναζητείστε το ξένο σώµα. Εάν το ξένο σώµα είναι ορατό, ξεπλύνετε το µάτι ρίχνοντας καθαρό νερό µε το κεφάλι του ασθενούς στο πλάι, διατηρώντας τα βλέφαρα ανοιχτά. Εάν το σώµα δεν αποµακρυνθεί µε τον τρόπο αυτό, βρέξτε την άκρη ενός καθαρού υφάσµατος ή µαντηλιού και προσπαθήστε να το αποµακρύνετε απαλά. Εάν και πάλι το ξένο σώµα δεν αποµακρυνθεί, καλύψτε και τα δύο µάτια του ασθενούς και αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Εάν αντιληφθείτε ότι το ξένο σώµα βρίσκεται κάτω από το επάνω βλέφαρο, ζητήστε από τον ασθενή να πιάσει τις βλεφαρίδες του επάνω βλεφάρου και να το τραβήξει, µε τον τρόπο αυτό, πάνω από το κάτω βλέφαρο. Το ξένο σώµα µπορεί να κατακρατηθεί από τις βλεφαρίδες του κάτω βλεφάρου.

Τι δεν πρέπει να κάνετε: Μην αγγίζετε το βολβό του µατιού και µη χρησιµοποιήσετε υφάσµατα ή µαντήλια που δεν είναι καθαρά. Εάν το άτοµο φοράει φακούς επαφής, µη δοκιµάζετε να τους αφαιρέσετε. ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν το ξένο σώµα είναι σφηνωµένο στο λευκό του µατιού ή εάν βρίσκεται στο χρωµατιστό µέρος ή στην κόρη του µατιού, µην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε σε καµία περίπτωση. Αναζητήστε άµεσα ιατρική βοήθεια.

πνιγµονή σε βρέφη (0-1 έτους)

Τι θα δείτε: Το βρέφος δεν κλαίει κανονικά και πιθανώς να ακούγονται παράξενοι ήχοι. Το πρόσωπό του κοκκινίζει και σταδιακά γίνεται κυανό. Τι πρέπει να κάνετε: Ξαπλώστε το βρέφος µπρούµυτα και δώστε του 5 απότοµα χτυπήµατα στην πλάτη. Εάν το ξένο σώµα δεν αποβληθεί, γυρίστε το ανάσκελα, τοποθετήστε το δείκτη και το µέσο δάκτυλο στο στέρνο του και πιέστε απότοµα 5 φορές. Εάν και πάλι δεν έχετε αποτέλεσµα, συνεχίστε τα χτυπήµατα στην πλάτη και τις συµπιέσεις του θώρακα µέχρι να φτάσει η ιατρική βοήθεια. ΠΡΟΣΟΧH:Μην κάνετε συµπιέσεις της κοιλιάς σε βρέφη.

Aliases (separate with |): πνιγµονή σε βρέφη (0-1 έτους)
πνιγμονή σε ενηλίκους

Η πνιγµονή, κοινώς το πνίξιµο, οφείλεται κατά κανόνα σε απόφραξη του φάρυγγα από ένα ξένο σώµα, συνήθως από υπολείµµατα φαγητού. Είναι πολύ συχνή κατάσταση, ιδιαίτερα σε παιδιά και βρέφη.

Η παρέµβασή σας µπορεί να είναι καθοριστική.

Τι θα δείτε: Το θύµα αδυνατεί να µιλήσει και δείχνει πανικόβλητο. Δυσκολία στην αναπνοή. Το θύµα πιάνει το λαιµό του. Το διεθνές σήµα της πνιγµονής είναι η δηµιουργία του σχήµατος V µε τα χέρια µπροστά από το λαιµό. Το πρόσωπό του γίνεται κόκκινο και σταδιακά κυανό. Τι πρέπει να κάνετε: Ενθαρρύνετε το θύµα να βήξει. Εάν το ξένο σώµα δεν αποβληθεί, σπρώξτε τον κορµό του ασθενούς προς τα εµπρός και δώστε του 5 ισχυρά και απότοµα χτυπήµατα στην πλάτη. Εάν το ξένο σώµα και πάλι δεν αποβληθεί, αγκαλιάστε το θύµα από πίσω και µε τα δυο σας χέρια και µε τη γροθιά σας πιέστε την κοιλιά του µε φορά προς τα πάνω 5 φορές. Εάν και πάλι το ξένο σώµα δεν αποβληθεί, συνεχίστε τα χτυπήµατα στην πλάτη και τις συµπιέσεις της κοιλιάς εναλλάξ, µέχρι να φτάσει η ιατρική βοήθεια.

Aliases (separate with |): πνιγμονή σε ενηλίκους
πνιγμονή σε παιδιά(1-7 ετών)

Τι πρέπει να κάνετε: Ενθαρρύνετε το παιδί να βήξει. Εάν το ξένο σώµα δεν αποβληθεί, κάµψτε τον κορµό του προς τα εµπρός και δώστε του 5 απότοµα και ισχυρά χτυπήµατα στην πλάτη. Εάν αυτό δε φέρει αποτέλεσµα, αγκαλιάστε το παιδί από πίσω και µε τα δυο σας χέρια και πιέστε µε τη γροθιά σας τη βάση του στέρνου 5 φορές. Εάν το ξένο σώµα και πάλι δεν αποβληθεί, µετακινήστε τη γροθιά σας πιο κάτω και συµπιέστε ισχυρά την κοιλιά του παιδιού µε φορά προς τα πάνω 5 φορές. Εάν και πάλι δεν έχετε αποτέλεσµα, συνεχίστε τα χτυπήµατα στην πλάτη, τις συµπιέσεις του θώρακα και τις συµπιέσεις της κοιλιάς εναλλάξ, µέχρι να φτάσει η ιατρική βοήθεια.

Aliases (separate with |): πνιγμονή σε παιδιά(1-7 ετών)
πνιγμός

Ο κίνδυνος πνιγµού είναι πάντοτε παρών, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς µήνες και ιδιαίτερα στη χώρα µας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται µια ανησυχητική αύξηση των περιπτώσεων πνιγµού σε πισίνες σπιτιών.

Η διάσωση ενός ατόµου που πνίγεται µπορεί να γίνει επικίνδυνη για το διασώστη, καθώς το θύµα πανικόβλητο, µπορεί να συµπαρασύρει και τον πιο ικανό κολυµβητή. Για το λόγο αυτό, εάν δεν είστε απόλυτα βέβαιος για την ικανότητά σας να σώσετε κάποιον που πνίγεται, αναζητήστε τη συνδροµή του ναυαγοσώστη ή, εάν δεν υπάρχει, καλέστε επειγόντως βοήθεια.

Τι πρέπει να κάνετε: Ξαπλώστε το θύµα ανάσκελα, ανοίξτε τις αναπνευστικές οδούς και ελέγξτε αναπνοή και σφυγµό. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να ξεκινήσετε ΚΑΑ. Μόλις ο πάσχων συνέλθει, βάλτε τον σε στάση ανάνηψης, ούτως ώστε να αποφύγει την πνιγµονή σε περίπτωση που κάνει εµετό. Υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος υποθερµίας. Για το λόγο αυτό, βγάλτε τα βρεγµένα ρούχα από τον πάσχοντα και τυλίξτε τον µε µια στεγνή και ζεστή κουβέρτα. Τι δεν πρέπει να κάνετε: Μη συµπιέζετε το θώρακα ή την κοιλιά του πάσχοντα στην προσπάθειά σας να βγάλετε το νερό που έχει καταποθεί ή εισροφηθεί, γιατί υπάρχει κίνδυνος πνιγµονής σε περίπτωση που ο πάσχων κάνει εµετό.

Aliases (separate with |): πνιγμός
πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος είναι µια πολύ συχνή κατάσταση που εµφανίζεται πολλές φορές χωρίς αιτία και µπορεί να συνδέεται µε κόπωση ή µε άγχος. Συνήθως, όµως, συνοδεύει κάποιο νόσηµα, όπως ίωση ή γρίπη και πολύ πιο σπάνια µπορεί να είναι ένδειξη σοβαρότερης κατάστασης, όπως ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ή µιας µηνιγγίτιδας.

Τι πρέπει να κάνετε: - Συστήστε στον πάσχοντα να αναπαυτεί σε ήρεµο και ήσυχο περιβάλλον. - Συστήστε του να πάρει τα συνήθη παυσίπονα για να ανακουφιστεί.

Σε ποιές περιπτώσεις ο πονοκέφαλος πρέπει να µας ανησυχήσει: - Είναι πολύ έντονος ή επιµένει για µεγάλο χρονικό διάστηµα χωρίς να παρουσιάζει σηµεία βελτίωσης. - Εµφανίζεται µετά από έναν τραυµατισµό στο κεφάλι. - Συνοδεύεται από δυσκαµψία του αυχένα.

Aliases (separate with |): πονοκέφαλος
πυρετικοί σπασμοί

Αν και είναι δυνατόν τα παιδιά να εμφανίσουν σπασμούς όπως ακριβώς και οι ενήλικες, πιο συχνά παρουσιάζουν σπασμούς όταν εμφανίσουν υψηλό πυρετό. Οι σπασμοί αυτοί συνήθως δεν είναι επικίνδυνοι αλλά το παιδί θα πρέπει να εξεταστεί σε νοσοκομείο για να αποκλειστεί κάποια σοβαρή κατάσταση.

Τι πρέπει να κάνετε; -Bγάλτε τα ρούχα ή τα σκεπάσματα εξασφαλίζοντας έτσι παροχή δροσερού αέρα στο παιδί. -Τοποθετήστε μαξιλάρια ή μαλακό υπόστρωμα γύρω από αυτό ώστε να τα το προστατέψετε από τραυματισμό που είναι δυνατόν να προκαλέσουν οι βίαιες κινήσεις. -Σκουπίστε το παιδί με χλιαρό νερό ώστε να το βοηθήσετε να δροσισθεί. -Τοποθετήστε το παιδί ξαπλωμένο στο πλάι του ώστε να παραμείνουν ανοιχτές οι αεροφόροι οδοί. -Ενθαρρύνετε το παιδί μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο.

Aliases (separate with |): πυρετικοί σπασμοί
πυρετός

Πυρετό έχει κάποιος του οποίου η θερµοκρασία σώµατος είναι πάνω από 37οC για υπολογίσιµο χρονικό διάστηµα. Είναι µια πολύ συχνή κατάσταση που σχετίζεται µε γρίπη, ιώσεις κ.λπ. και γενικά δεν εµπνέει ανησυχία εκτός εάν η θερµοκρασία ξεπεράσει τους 40οC οπότε και θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια.

Τι θα δείτε: - Πονοκέφαλος. - Ρίγη. - Το δέρµα γίνεται θερµό, κόκκινο και ιδρώνει.

Τι πρέπει να κάνετε: - Συστήστε στον πάσχοντα να αναπαυτεί σε δροσερό µέρος και να λαµβάνει άφθονα υγρά. - Συστήστε του να πάρει τα συνήθη αντιπυρετικά-αναλγητικά φάρµακα για να ανακουφιστεί.

ΠΡΟΣΟΧH: Εάν η θερµοκρασία ξεπεράσει τους 40οC αναζητήστε άµεσα ιατρική βοήθεια.

Aliases (separate with |): πυρετός
σοβαρά εγκαύματα

Σοβαρό θεωρείται ένα έγκαυµα όταν είναι πολύ βαθύ ή όταν καταλαµβάνει µεγάλη επιφάνεια του σώµατος. Ένα σοβαρό έγκαυµα αποτελεί µια επείγουσα κατάσταση γιατί είναι δυνατό να προκαλέσει σοκ και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του πάσχοντα. Η επέµβασή σας πρέπει να είναι άµεση.

Τι πρέπει να κάνετε: Ξεκινήστε αµέσως να ψύχετε τον πάσχοντα, ξεπλένοντας το έγκαυµα µε άφθονο νερό για 10 λεπτά τουλάχιστον. Εάν το έγκαυµα καλύπτεται από ρούχα ή υπάρχουν κοσµήµατα ή οποιοδήποτε άλλο αντικείµενο στην προσβεβληµένη περιοχή, αφαιρέστε τα προσεκτικά. Εάν τα ρούχα έχουν κολλήσει πάνω στο έγκαυµα, µην επιχειρήσετε να τα ξεκολλήσετε. Καλύψτε το έγκαυµα µε καθαρή γάζα. Μη χρησιµοποιείτε βαµβάκι. Παρακολουθείτε συνεχώς την αναπνοή και το σφυγµό του πάσχοντα. Να είστε έτοιµοι να ξεκινήσετε ΚΑΑ εάν χρειαστεί. Τι δεν πρέπει να κάνετε: Εάν τα ρούχα έχουν κολλήσει πάνω στο έγκαυµα, µην προσπαθήσετε να τα ξεκολλήσετε. Μην αγγίζετε το έγκαυµα µε τα χέρια σας γιατί υπάρχει κίνδυνος να το µολύνετε. Εάν έχει δηµιουργηθεί φουσκάλα, µην την σπάσετε. Μη βάζετε τίποτα επάνω στην πληγή, όπως κρέµες ή βούτυρο, εκτός από νερό. Μην καθαρίζετε το έγκαυµα µε βαµβάκι επειδή θα κολλήσει πάνω σε αυτό.

τροφική δηλητηρίαση

Η τροφική δηλητηρίαση µπορεί να προκληθεί είτε από τη βρώση ενός δηλητηριώδους είδους, είτε από τη βρώση ενός φαγητού το οποίο µολύνθηκε για κάποιο λόγο από µικρόβια ή δε µαγειρεύτηκε σωστά, ώστε να εξουδετερωθούν τα µικρόβια αυτά. Πολύ συχνή µορφή τροφικής δηλητηρίασης είναι αυτή που προκαλείται από σαλµονέλλα, ένα µικρόβιο που αναπτύσσεται πολύ συχνά στο κοτόπουλο και τα αυγά, όταν δεν έχουν µαγειρευτεί σωστά.

Τι θα δείτε: - Έµετος και διάρροια. - Έντονος κοιλιακός πόνος. - Πονοκέφαλος ή και πυρετός.

Τι πρέπει να κάνετε: - Συµβουλέψτε το άτοµο να αναπαυτεί. - ∆ίνετε στον πάσχοντα άφθονα υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση. - Εάν η κατάσταση του ασθενούς δε βελτιώνεται, αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Αναφέρετε τι έφαγε ο ασθενής τις προηγούµενες 48 ώρες.

Aliases (separate with |): τροφική δηλητηρίαση
τσιµπήµατα από έντοµα

Τα τσιµπήµατα από έντοµα, κυρίως σφήκες και µέλισσες, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, αποτελούν µια συνηθισµένη κατάσταση που δεν εµπνέει ιδιαίτερη ανησυχία. Ωστόσο, εάν το άτοµο είναι αλλεργικό, ένα απλό τσίµπηµα µπορεί να αποτελέσει την αιτία αλλεργικού σοκ, µιας ιδιαίτερα επικίνδυνης κατάστασης.

Τι πρέπει να κάνετε: Εάν το κεντρί παραµένει µέσα στο δέρµα, πάρτε ένα τσιµπιδάκι των φρυδιών, αποστειρώστε το περνώντας το πάνω από φλόγα και χρησιµοποιήστε το για να τραβήξετε το κεντρί. Εναλλακτικά, µπορείτε να χρησιµοποιήσετε ένα σκληρό, πλαστικό αντικείµενο, όπως µια κάρτα ΑΤΜ. Βάλτε πάγο ή κρύα κοµπρέσα πάνω στο τραύµα για να µειώσετε το πρήξιµο. Εάν το τσίµπηµα βρίσκεται µέσα στο στόµα, δώστε στον πάσχοντα να βάλει στο στόµα του πάγο. Το πρήξιµο στην περιοχή αυτή µπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο, γιατί µπορεί να αποφράξει τις αεροφόρες οδούς και να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή. Τι δεν πρέπει να κάνετε: Μη χρησιµοποιείτε ξυράφι για να αποµακρύνετε το κεντρί γιατί αυτό θα διασπείρει το δηλητήριο µέσα στην πληγή.

ΠΡΟΣΟΧH: Εάν το άτοµο εµφανίσει σηµεία αλλεργικού σοκ, αναζητήστε αµέσως ιατρική βοήθεια και ξεκινήστε τις πρώτες βοήθειες για αυτό.

υστερική κρίση

Η υστερική κρίση αποτελεί µια υπερβολικά έντονη συµπεριφορά ως αντίδραση σε κάποιο συναίσθηµα, είτε αρνητικό, όπως για παράδειγµα σε αναγγελία δυσάρεστων καταστάσεων, είτε και θετικό, όπως για παράδειγµα ο ακραίος θαυµασµός απέναντι σε πρόσωπα της δηµοσιότητας.

Τι θα δείτε: - Έντονη και παράξενη συµπεριφορά. - Πολύ γρήγορη αναπνοή η οποία τελικά προκαλεί ζάλη στο άτοµο. - Πιθανώς το άτοµο να µην κινείται ή να µη µιλάει.

Τι πρέπει να κάνετε: - Μια υστερική κρίση µπορεί να αντιµετωπιστεί. Είναι πολύ σηµαντικό να παραµείνετε ήρεµος και να καθησυχάσετε τον πάσχοντα για όσο χρονικό διάστηµα χρειαστεί. Μην ξεχνάτε πως η συµπεριφορά του δεν είναι υποκριτική και τα συναισθήµατά του είναι πραγµατικά για το ίδιο. - Εάν παρουσιαστεί ζάλη λόγω της γρήγορης αναπνοής, ενθαρρύνετέ τον να αναπνέει µέσα από µια χαρτοσακούλα. - Μείνετε µαζί του µέχρι να συνέλθει εντελώς.

Τι δεν πρέπει να κάνετε: - Μη ρίχνετε νερό στον πάσχοντα. - Μην τον χαστουκίζετε και γενικά µην ασκείτε βία επάνω του. - Μην τον εγκαταλείπετε µέχρι να συνέλθει εντελώς.

Aliases (separate with |): υστερική κρίση
χημικά εγκαύματα

Ορισµένες χηµικές ουσίες, εάν έρθουν σε επαφή µε το δέρµα, µπορούν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύµατα. Η αντιµετώπισή τους δε διαφέρει σηµαντικά από εκείνη ενός τυπικού εγκαύµατος από υψηλή θερµοκρασία.

Τι πρέπει να κάνετε: Λάβετε µέτρα για τη δική σας ασφάλεια. Βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές να πλησιάσετε τη σκηνή του ατυχήµατος. Φορέστε γάντια. Ξεπλύνετε το έγκαυµα µε άφθονο νερό. Στα χηµικά εγκαύµατα το πλύσιµο του τραύµατος πρέπει να διαρκεί µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα απ’ ότι στο θερµικό έγκαυµα, τουλάχιστον για 20 λεπτά. Εάν υπάρχουν ρούχα που καλύπτουν το έγκαυµα, κοσµήµατα ή οποιοδήποτε άλλο αντικείµενο στην περιοχή, αφαιρέστε τα µε προσοχή. Στην ανάγκη, κόψτε τα ρούχα µε ψαλίδι. Μην αφαιρείτε υφάσµατα που έχουν κολλήσει πάνω στο τραύµα. Εάν είναι δυνατόν, σηµειώστε το όνοµα της χηµικής ουσίας που προκάλεσε το έγκαυµα και ενηµερώστε αργότερα τους γιατρούς. Τι δεν πρέπει να κάνετε: Μη χρησιµοποιήσετε οποιαδήποτε άλλη ουσία για να ξεπλύνετε το έγκαυµα, εκτός από νερό. Μην αγγίζετε την ύποπτη χηµική ουσία ή την εγκαυµατική περιοχή.

χτύπημα-σπάσιμο δοντιού

Πολλές φορές, συνήθως στα παιδιά, συμβαίνουν ατυχήματα. Μία από τις συνέπειες είναι να χτυπήσουν και να σπάσουν κάποιο δόντι.

Τι πρέπει να κάνετε; Κρατήστε το δόντι σταθερά και προσπαθήστε να το τοποθετήσετε στη σωστή του θέση πιέζοντας μαλακά με το δάχτυλο. Βάλτε μία καθαρή γάζα γύρω από το δόντι και ζητήστε από το παιδί να την κρατήσει σταθερά ανάμεσα στα πάνω και στα κάτω δόντια δαγκώνοντάς την. Αν δεν μπορείτε να επανατοποθετήσετε το δόντι, για να μην στεγνώσει μέχρι να πάτε σε οδοντίατρο, χωρίς να το καθαρίσετε, πείτε στο παιδί να το κρατήσει ανάμεσα στο μάγουλο και τα δόντια του. Αν το παιδί είναι πάρα πολύ μικρό και υπάρχει κίνδυνος να καταπιεί το δόντι, βάλτε το σε ένα ποτήρι με γάλα ή σε ορό. Πηγαίνετε το παιδί στον οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό. Όσο πιο γρήγορα τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να ξαναφυτευτεί το δόντι με επιτυχία.

Τι δεν πρέπει να κάνετε Μην προσπαθήσετε να επανατοποθετήσετε δόντι σε παιδί που είναι αναίσθητο. Υπάρχει κίνδυνος πνιγμού. Μην αφήσετε το παιδί να πλύνει το στόμα του.

ΠΡΟΣΟΧΗ Να θυμίζετε στο παιδί να προσέξει να μην καταπιεί το χτυπημένο δόντι. Μην προσπαθήσετε να πλύνετε ή να καθαρίσετε το σπασμένο δόντι. Μπορεί να προκαλέσετε βλάβη στους ιστούς και να μειώσετε τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης επανεμφύτευσης. Μην προσπαθήσετε να επανατοποθετήσετε ένα νεογιλό δόντι σε βρέφος. Το ενήλικο δόντι μπορεί να ξαναφυτευτεί.

Glossary 2.8 uses technologies including PHP and SQL